Ministrul Virgil Popescu: O scădere de 10 – 15% la factura de gaze se va vedea din octombrie

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Virgil Popescu: O scădere de 10 – 15% la factura de gaze se va vedea din octombrie
  • Mă aştept ca şi al doilea mare furnizor de gaze naturale să anunţe scăderi“- Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu

Unul dintre cei doi mari jucători din piaţa gazelor naturale a anunţat deja reduceri de preţ de până la 20% şi mă aştept ca şi al doilea furnizor să anunţe scăderi, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la B1TV.

“Piaţa gazelor naturale pentru clienţii casnici e împărţită între doi mari jucători care au peste 90% din piaţă. Am afirmat că preţurile vor scădea între 10% şi 15% pentru că aşa este normal. Cumpără mai ieftin. Pentru iarna aceasta gazele deja se vând de către cei doi mari producători români undeva cu 40% mai ieftin decât le cumpărau în iarna trecută, deci este normal ca, pe total, cu tarife cu tot, să fie o scădere de 10 – 15%. Nu este uşor pentru un mare furnizor să scadă preţul pentru că se gândeşte că lumea este conservatoare, este mai uşor să nu se mute dintr-o parte în alta. Am modificat săptămâna trecută legislaţia şi le-am spus clar furnizorilor că trebuie să cumpere numai din programul de gas release, unde gazul este ieftin pentru clienţii casnici. Automat i-am obligat şi să afişeze preţul cu care cumpără. Să spună clientului cumpăr cu atât şi ţie ţi-l vând cu atât. O transparenţă totală. Ca prim efect vă pot spune că unul dintre cei doi jucători a anunţat deja reduceri cu 10% dacă fac contractul pe un an de zile şi cu 20% dacă îl fac pe doi ani. Mă aştept ca şi al doilea mare furnizor din piaţă să anunţe scăderi”, a precizat ministrul Virgil Popescu, la B1TV.

Autorităţile vor interveni pe piaţă pentru a nu încuraja o eventuală poziţie de monopol. “Ne-am întâlnit cu reglementatorul, ne-am întâlnit cu Consiliul Concurenţei şi cu Protecţia Consumatorului şi împreună am stabilit, dacă va fi momentul, vom interveni foarte clar în piaţă pentru a nu încuraja o poziţie de monopol a unora mari care pot face abuz de poziţie dominantă. Sunt deja semnale că cei mari din energie electrică deja lucrează la oferte cu care să intre peste piaţa gazelor naturale. Am spus că nu mă grăbesc, în cursul lunii iulie să urmăresc acest lucru, pentru că în iulie avem consum foarte mic şi o scădere de 10- 15% la factura din iulie nici nu o simţi, pentru că e la nivelul de bani că nu consumi mult. Dar o scădere de 10 – 15% la factura din iarnă, din octombrie încolo, se va vedea. Vom urmări în această lună iulie toate ofertele, iar eu cred că în perioada imediat următoare veţi asista la scăderi de preţ”, a precizat ministrul Economiei, citat de Agerpres.

Piaţa gazelor din România este complet liberalizată, începând din 1 iulie,


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *