Ministrul Virgil Popescu: România are în plan creşterea capacităţii de înmagazinare a gazelor la peste 4 miliarde m.c.

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Virgil Popescu: România are în plan creşterea capacităţii de înmagazinare a gazelor la peste 4 miliarde m.c.
  • Ministrul dă, din nou, asigurări că în această iarnă nu vor fi probleme cu alimentarea cu gaze

România are în plan creşterea capacităţii de înmagazinare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi, de la 3 miliarde în prezent, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a participat la inaugurarea unei staţii de uscare gaze la depozitul de la Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, alături de premierul Nicolae Ciucă şi de conducerea Romgaz şi Depogaz.

„Vrem să creştem capacitatea de depozitare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi, în 2025. Investiţiile sunt pe lista proiectelor prioritare şi vor putea fi finanţate din bani europeni. Aşa cum ne-am propus în programul de guvernare, capacitatea de înmagazinare va creşte şi va asigura atât securitatea energetică a ţării, cât şi independenţa sa energetică”, a spus ministrul Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Ministrul Energiei a dat din nou asigurări că în această iarnă nu vor fi probleme cu alimentarea cu gaze.”Iarna aceasta va fi ca iarna trecută, ca şi acum două ierni, pentru că avem aceleaşi capacităţi, chiar o capacitate şi mai mare de extracţie, dar nu se mai rezervă din timp capacităţi de import, ceea ce este o modalitate de a sensibiliza piaţa. Aşa-zişii specialişti care spun asta… Oare are cineva interes să ţină preţul sus? Dacă spui că există o criză, care nu există, când spui că nu vor exista gaze doar pui presiune pe preţ”, a precizat Popescu, citat de Agerpres.

Investiţia inaugurată, în valoare de 7,6 milioane de euro, contribuie la creşterea capacităţii de extracţie din depozitul de la Bilciureşti, care este cel mai mare depozit de gaze din ţară. Potrivit planurilor Depogaz, un nou depozit ar putea fi construit la Fălticeni.

Stația face parte din instalațiile de suprafață ale celui mai mare depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România, Depozitul Bilciurești, cu o capacitate de înmagazinare activă de 1310 mil. Stmc – reprezentând 44 % din capacitatea de înmagazinare a României. Aceasta nouă stație de uscare, având o presiune maximă de operare de 45 bar și un debit zilnic de 5 milioane Stmc, înlocuiește trei stații de uscare uzate tehnic și moral, asigurând o reducere a consumurilor energetice și a emisiilor de gaze arse în atmosferă.

Valoarea totală a investiției Stației de Uscare Gaze Naturale – Grup 145 Bilciurești este de 7,6 milioane EUR și a fost realizată în exclusivitate prin efortul financiar al societății ca parte a unui program anual de investiții ambițios în valoare de peste 10 milioane de euro.

Stația de uscare a gazelor naturale aferente grupului 145 Bilciurești face parte dintr-un proiect important de dezvoltare a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale, promovat de DEPOGAZ, care are ca obiectiv mărirea capacității de extracție zilnică de la 14 milioane Stmc/zi la 20 milioane Stmc/zi denumit „Creșterea capacității de extracție zilnică în cadrul Depozitului Bilciureşti”.

Proiectul face parte din Coridorul Prioritar North-South Gas Interconnections în Central Eastern and South Eastern Europe (“NSI East Gas”) și a fost inclus pe Lista a 5-a a Proiectelor de Interes Comun la nivelul Uniunii Europene, în luna noiembrie 2021, cu denumirea 6.20.7 – Bilciurești underground gas storage.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *