Model comun de rețea în Europa pentru alocarea capacităților pe termen lung. Utilizatorii rețelei electrice vor furniza Transelectrica date privind producția și consumul de energie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Model comun de rețea în Europa pentru alocarea capacităților pe termen lung. Utilizatorii rețelei electrice vor furniza Transelectrica date privind producția și consumul de energie

Utilizatorii rețelei electrice vor furniza Transelectrica date privind producția de energie electrică, consumul de energie electrică și topologia rețelei electrice. Compania va folosi aceste date în scopul stabilirii modelului individual de rețea, care ulterior va fuziona cu celelalte modele individuale de rețea din cadrul Uniunii Europene, într-un model comun de rețea pan-european.

Sursa foto: Transelectrica

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a emis Decizia pentru aprobarea Metodologiei de furnizare a datelor privind producția și consumul pentru stabilirea modelului comun de rețea pentru perioadele de alocare a capacităților pe termen lung. Proiectul de Decizie este în consultare publică.

„Prevederile metodologiei contribuie la și nu împiedică în niciun fel îndeplinirea obiectivelor privind promovarea comerțului interzonal pe termen lung, optimizarea calculului și alocării capacității interzonale pe termen lung, furnizarea de acces nediscriminatoriu la capacitatea interzonală pe termen lung, asigurarea unui tratament echitabil și nediscriminatoriu, respectarea necesității unei alocări echitabile și ordonate a capacităților”, se precizează în nota de fundamentare a ordinului menționat. Utilizatorilor de rețea li se solicită date de intrare ce sunt aceleași la nivelul întregii Uniuni, acestea fiind necesare pentru pregătirea modelelor individuale de rețea ce vor fuziona într-un model pan-european de rețea, ce va fi utilizat în mod coordonat la nivelul întregii Uniuni în procesul de calcul al capacității, explică ANRE.

Transelectrica va monitoriza calitatea datelor și respectarea termenului de furnizare a datelor solicitate, iar în situația în care se constată nereguli, va face demersurile pentru rezolvarea acestora, în primul rând cu fiecare din entitățile în cauză.

În emiterea Ordinului, ANRE a luat în considerare principiile și obiectivele generale stabilite în Regulamentul (UE) nr. 1719/2016 al Comisiei din 26 septembrie 2016 de stabilire a unei orientări privind alocarea capacităților pe piața pe termen lung. “Scopul Regulamentului este de a coordona și armoniza calcularea și alocarea capacității pe piețele interzonale pe termen lung. Pentru a duce la îndeplinirea acestor obiective este necesar ca toți OTS să utilizeze un model comun de rețea care poate fi creat doar dacă au toți acces la datele privind producția și consumul necesare acestuia. „Producția” include toate injecțiile în rețeaua electrică de transport, iar „consumul” include toate extragerile din rețeaua electrică de transport”, se precizează în nota de fundamentare a Ordinului Președintelui ANRE.

Conform prevederilor  Regulamentului, toate autoritățile de reglementare din cadrul Uniunii trebuie să se consulte, să coopereze și să se coordoneze în scopul ajungerii la un acord comun, respectiv luarea unei decizii comune, până la data de 11.01.2018.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *