Doi sau mai mulți producatori de energie din surse regenerabile, indiferent de tehnologia folosita, pot participa pe pietele concurentiale de energie impreuna ca o singura entitate agregata. Legislatia primara si reglementarile ANRE permit „regenerabililor”, din toamna anului trecut, sa se asocieze in vederea îmbunatatirii performantelor financiare și de producție.
Astfel, producătorii de energie din surse regenerabile au șanse reale de redresare și de dezvoltare a afacerilor, soluțiile legislative fiind primite cu mare entuziasm de investitorii din domeniu.
La aproape un an de la modificarea legislatiei primare, inca se discuta la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – ANRE cum sa se faca aceasta agregare, chiar daca Autoritatea s-a incadrat in termenul legal, de 6 luni, si a modificat propriile reglementari.
In cadrul Grupului de lucru creat, se tot analizeaza conceptul de „agregator” si continutul reglementarii privind agregarea pe piata de energie electrica. Totodata, se lucreaza la o metodologie destinata agregării prosumatorilor.
„Agregatorul” este un actor al sistemului electroenergetic care deţine relaţii contractuale cu un consumator/producător sau prosumator de energie electrică cu scopul de a prelua consumul sau producţia sa de energie electrică variabilă şi de a o utiliza pentru a oferi servicii (sau energie electrică) pentru alţi actori din sistem – inclusiv către consumatorul final, este definitia propusa de Asociatia Blockchain si analizata la ANRE. In reglementarile Autoritatii apare insa termenul de ’’entitate agregata” care este diferit de termenul „agregator”.
Un aspect ce este deja clarificat face referire la participarea la piata centralizata a contractelor bilaterale de energie electrica ca o singura entitate agregata a mai multor producatori de E-SRE. Astfel, participantul este acel producator desemnat de ceilalti din cadrul entitatii agregate sa tranzactioneze energia electrica.
Intr-o prima etapa, agregarea ar urma sa se realizeze doar la nivel de producători de energie electrică din surse regenerabile, potrivit unor surse autorizate. Se vor incheia contracte bilaterale in cadrul agregatorului, dupa care acestea vor fi notificate.
Sunt multe alte aspecte de clarificat, cum ar fi de pilda: daca numarul de agregati poate fi modificat, daca un producator din cadrul entitatii agregate poate fi inlocuit, daca in interiorul agregarii se pot incheia contracte cu cantitate reglabila, daca agregatorul va desfasura strict activitati de trading de energie electrica sau competentele acestuia vor fi de PRE, cu aspecte legate de echilibrare. O alta intrebare pentru ANRE: Poate un producator de E-SRE sa faca parte din mai multe entitati agregate?
În ce priveste prosumatorii, s-au discutat conditiile in care acestia ar putea sa intre in entitatea agregata, insa este nevoie de o modificare a legislatiei in acest sens.
“Un producător mic nu are capacitatea de a forma produse standard de unul singur, prin natura mărimii nu poate avea departamente sofisticate de trading, iar in situația actuală el se vede de-facto exclus din piața bilaterală de energie electrică. Obligația producătorilor de energie din surse regenerabile de a vinde energia „în bandă” îi transformă pe aceștia de-facto în traderi și crește în mod nejustificat cantitatea de energie vândută/cumpărată în PZU/piața de echilibrare, cu efecte adverse asupra formării prețului. În condițiile în care vânzarea energiei se face mai eficient, vom asista la o scădere a cantității de dezechilibre în sistem, implicit va exista un impact de scădere a prețului energiei la consumatorul final”, a precizat Dl Martin Moise, Prim Vicepreședinte PATRES.
„Agregarea producătorilor este normală şi este aşteptată de mult de piaţă. Va ajuta atât la reducerea dezechilibrelor din sistem, şi îi va ajuta şi pe producători să îşi reducă din costuri, pentru că se vor regla ei între ei”, a declarat Claudia Brânduş, Presedinte RWEA, pentru e-nergia.ro