Nagy-Bege, ANRE: Nu este nevoie de o ajustare a preţului la gaze pentru casnici până în martie 2019

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Nagy-Bege, ANRE: Nu este nevoie de o ajustare a preţului la gaze pentru casnici până în martie 2019

Nu este nevoie de o ajustare a preţului la gaze naturale pentru consumatorii casnici până la data de 31 martie 2019, susține Zoltan Nagy-Bege, Vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prezent la conferința organizată de publicația Focus Energetic. Dacă însă trendul pe platformele de tranzacţionare, unde figurează contracte încheiate pentru volume destul de mari la preţul de peste 110 lei/MWh, se va menţine, atunci tariful ar putea creşte substanţial de la 1 aprilie 2019, a completat acesta.

Oficialul ANRE a venit cu explicații: “În cursul acestui an, preţul final al gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost majorat de trei ori: la 10 ianuarie, 1 aprilie şi 1 august. Creşterile au fost între 4 şi 6%, de fiecare dată. Prin metodologiile pe care le-am aprobat am stimulat contractarea pe termen lung, lucru care s-a şi întâmplat la consumatorii casnici. La 1 august, când am luat în calcul preţul final pentru consumatorii casnici, un preţ mediu de aproximativ de 80 de lei la gaze naturale, furnizorii de gaze naturale în regim reglementat, şi sunt aproximativ 37 – 38 în piaţă, au contractat peste 60% din necesarul lor de gaze naturale la acest preţ mediu. Preţul a fost stabilit până la sfârşitul lunii martie, anul viitor. Deci, din acest punct de vedere, creşteri spectaculoase proporţionale cu creşterile de preţ de pe piaţa angro de gaze naturale, nu vor fi până la începutul lunii aprilie. Îngrijorător este faptul că, săptămâna trecută, am văzut pe platforma unui operator de gaze naturale că deja sunt încheiate contracte pentru volume destul de mari pentru perioada 1 aprilie 2019 – 31 decembrie 2019, la preţuri care sunt departe de 80 de lei, adică la peste 110 lei (pe MWh n.r.). Deci, inevitabil, de la 1 aprilie, dacă trendul se menţine, aşteptăm la o creştere substanţială a preţului la gaze pentru consumatorii casnici”.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *