- Planurile MEEMA nu coincid cu cele anunțate și pregătite de ANRE. Guvernul ar urma să aprobe o ordonanță simplă, în ianuarie 2020, pentru corectarea OUG 114, care să înceapă să producă efecte de la jumătatea anului 2020
Principala preocupare a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – MEEMA este eliminarea infringementelor și transpunerea Regulamentului UE 943/2019. „La Minister se lucrează la eliminarea infringementelor. Comisia Europeană a declanşat mai multe proceduri de infringement împotriva României, ca urmare a OUG 114, una având termen de soluţionare 26 decembrie”, a declarat Niculae Havrileț, consilier al ministrului Virgil Popescu, propus pentru funcția de Secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru Energie, la o conferință organizată de Focus Energetic.
“Este o urgență! Lucrăm şi ţinem legătura cu Comisia Europeană, astfel încât România să iasă din procedura de infringement şi să reimpună funcţionarea pieţei după modelul pieţei unice europene, nu după modelul anilor 2002-2003, unde ne-a adus OUG 114.Dacă România nu rezolvă rapid problemele, va fi trimisă în faţa Curţii Europene de Justiţie de la 1 ianuarie 2020”, a semnalat Havrileț.

În ce privește corectarea situației create de OUG 114, planurile MEEMA, respectiv Guvernului, nu coincid cu cele anunțate și pregătite de ANRE. Astfel, consilierul ministrului Economiei susține că se dorește să se meargă pe varianta în care Guvernul să aprobe o ordonanță simplă, în luna ianuarie, pentru corectarea OUG 114, ce ar urma să înceapă să producă efecte de la jumătatea anului 2020. În schimb, ANRE a decis să nu mai aştepte ca Parlamentul să legifereze calendarul de liberalizare a pieţei de energie electrică şi a modificat legislaţia secundară, astfel încât cantităţile alocate de producători pieţei reglementate să scadă treptat, iar, la 1 iulie 2021, piaţa să fie complet liberalizată. În acest sens, Autoritatea a elaborat și sunt supuse consultării publice două proiecte de ordin.
În noul context, primează poziția Guvernului, prin MEEMA, astfel că în funcție de ce anume va corecta ordononanța Guvernului, în luna ianurie, ANRE va decide modificările care se impun în ce privește reglementările secundare.
Niculae Havrileț a mai declarat la Conferința Focus Energetic că, la Minister, se lucrează inclusiv la transpunerea Regulamentului UE nr. 943/2019. “Există și păreri conform cărora Regulamentul nici n-ar mai trebui transpus, având ca atare putere de lege. Vorbim direct, ne coordonăm direct cu Comisia pentru eliminarea procedurilor de infringement”, a spus consilierul ministrului Economiei.
Potrivit acestuia, „cel mai mare păcat” al OUG 114 a fost că nu a prevăzut ce se va întâmpla după eliminarea plafonului de preț al gazelor de producție internă de 68 lei/MWh și a prețurilor reglementate la electricitate, „OUG 114 este ca un elefant într un magazin de porțelanuri. Vor fi efecte negative care acum nu se văd, pe lângă cele care se simt deja. Și ce a rezolvat această ordonanță? Pe Bursa Română de Mărfuri, gazele se tranzacționează în prezent la prețuri apropiate de plafonul de 68 lei/MWh. Cel mai oropsit va fi consumatorul final, care va plăti recuperarea costurilor furnizorilor și va plăti și inflația. Plus că s-au descurajat investițiile în producție, prin lipsa de predictibilitate a legislației”, a subliniat viitorul secretar de stat în MEEMA.