Noi modificări la OUG 64, în dezbatere la Comisia lui Iancu: Producătorii de gaze, obligați să vândă 70%, nu 100%, din cantitatea de gaze pe bursă. Se vrea în continuare o bursă unică de gaze

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Petrol si gaze
Prima Pagina Info Info Legislativ Noi modificări la OUG 64, în dezbatere la Comisia lui Iancu: Producătorii de gaze, obligați să vândă 70%, nu 100%, din cantitatea de gaze pe bursă. Se vrea în continuare o bursă unică de gaze

Dezbaterile privind modificările pe piața gazelor care se doresc a fi aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 au fost reluate la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, după ce Plenul Camerei Deputaților a decis, la finele lunii iunie, să retransmită proiectul de lege la Comisie în vederea redactării unui raport înlocuitor. Temele de maxim interes, care au iscat discuții încinse între parlamentari și autorități, precum și reacții explozive în piață, sunt:  dacă va rămâne  o singură bursă angro de gaze (în prezent, sunt două burse de gaze – la BRM și OPCOM) și dacă vor fi producătorii obligaţi să tranzacţioneze întreaga cantitate de gaze pe bursă?!

Comisia lui Iancu a decis: OPCOM – unica bursă a gazelor. Plenul Camerei Deputaților a returnat raportul, se votează …la toamnă!

O primă constatare după ședința de ieri a Comisiei, la care au participat Robert Tudorache, Secretar de Stat Ministerul Energiei și Emil Calotă – Vicepreședinte ANRE:  Se merge pe varianta ca producătorii să fie obligați să tranzacționeze pe bursă 70% din cantitatea de gaze, restul de 30% – contracte bilaterale și se vrea în continuare o singură bursă licențiată pentru tranzacția de gaze naturale, respectiv OPCOM. Amendamentul, susținut de președintele  Iulian Iancu și marea parte din membrii Comisiei, nu va fi votat de PNL. Deputatul Virgil Popescu a precizat că susține prevederea din OUG 64, potrivit căreia obligația producătorilor de a vinde pe bursă este într-un procent de 30% și că militează pentru  două burse, nu una.  Și reprezentanții ANRE agreează acum propunerea de tranzacționare pe bursă a unui procent de 70% din cantitatea de gaze de către producători.

Pe lângă tranzacționarea gazelor, ieri la Comisia lui Iancu s-au dezbătut și alte aspecte pe marginea OUG 64, urmând să se voteze din nou pe articole începând cu ședința următoare.

Nemulțumit de ce se întâmplă pe piața gazelor, președintele Comisiei, Iulian Iancu, a avut solicitări exprese la ANRE și Ministerul Energiei. “În România nu avem o piață de gaze naturale.  Avem un sistem de tip cost plus, în care producătorul spune ce preț vrea, furnizorul trebuie să îl accepte și consumatorul să îl plătească”, a subliniat Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și Servicii, solicitând ANRE să monitorizeze  modul de realizare a achizițiilor de gaze, dacă s-au respectat condițiile de transparență, nediscriminare și concurență. “Tranzacțiile din piață s-au încheiat de la 68 până la 79,5 lei pe MWh, iar media a depășit 72 de lei pe MWh. Producătorii interni au refuzat să vândă către furnizori întreaga cantitate solicitată –  s-a contractat doar 70% din cantitatea necesară pentru consumatori pentru primul trimestru din 2018.  Ce vor face furnizorii în plină criză, în ianuarie, când vor scădea temperaturile și vor avea nevoie de gaze naturale? Le vor cumpăra pe vârf de preț și vor veni la ANRE pentru a le fi recunoscute costurile”, a afirmat Iulian Iancu.

La aspectele semnalate de președintele Comisiei parlamentare, Vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a răspuns: “Structura de oligopol trebuie să se schimbe. Trebuie să avem grijă să nu intrăm în situații limită.  Prețurile sunt stabilite de prin mecanisme de piață, iar analiza de risc realizată de ANRE arată că ar fi fost mult mai periculos pentru România ca situația să fie rămas cea de la finalul anului 2016. Vom verifica atitudinea unor producători români în relația comercială cu furnizorii. Vom încerca să depistăm eventuale practici neconcurențiale sau de tip cartel. Vom urmări împreună cu Consiliul Concurenței ca piața să evolueze la nivel concurențial, vom lucra la transparență”. Referitor la tranzacționarea gazelor, Calotă a afirmat că  piața va deveni tot mai lichidă, pe măsură ce noile instrumente introduse de OPCOM se vor alătura celor existente pe Bursa Română de Mărfuri.

Adresându-se reprezentanților Ministerului Energiei și ANRE, președintele Iulian Iancu a insistat asupra necesității unui test de siguranță privind situația sistemului energetic, care să se realizeze la un interval de 2 ani și a unui plan de intervenție. Ultimul test de siguranță a fost făcut în 2014 și ar trebui să facem unul în acest an, a spus Calotă. Suntem în pregătiri cu toate, a răspuns Secretarul de Stat Robert Tudorache.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.