Comisia lui Iancu a decis: OPCOM – unica bursă a gazelor. Plenul Camerei Deputaților a returnat raportul, se votează …la toamnă!

Publicat pe Categorii Info Bursier, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Bursier Comisia lui Iancu a decis: OPCOM – unica bursă a gazelor. Plenul Camerei Deputaților a returnat raportul, se votează …la toamnă!

Ultima oră: La ședința de astăzi din Plenul Camerei Deputaților s-a decis retransmiterea proiectului de lege la Comisia de industrii și servicii în vederea redactării unui raport înlocuitor. Fără alte explicații!

Dacă modificările propuse vor fi aprobate de parlamentari și legea va fi promulgată de Președintele României, producătorii de gaze vor fi obligaţi să tranzacţioneze public şi transparent toată producţia pe bursă

Bursă unică de gaze în România. Așa au decis în final, după îndelungi și  aprinse dezbateri, deputații Comisiei de industrii și servicii, în ședința de săptămâna trecută când a fost aprobat raportul asupra proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012. Acesta a fost transmis Biroului Permanent al Camerei Deputaților și urmează să fie supus aprobării plenului Camerei Deputaților.

În urma dezbaterilor, Comisia pentru industrii şi servicii a hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, cu amendamentele admise, se precizează în Raportul înaintat Biroului Permanent.

Administrarea piețelor centralizate angro se realizează de către Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM” -S.A., denumit în continuare „OPCOM”, în calitate de operator al pieţelor centralizate angro de gaze naturale, conform reglementărilor ANRE, potrivit amendamentului aprobat în cadrul Comsiei. Astfel, cu toate protestele BRM, va exista o singură licență de operare a piețelor centralizate de gaze naturale, ce va fi acordată OPCOM.

BRM a făcut un apel public pentru respingerea tentativei de nationalizare a tranzacționării gazelor  și a anunțat că va da statul în judecată la forurile internaționale de justiție dacă Parlamentul va aproba modificările propuse de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților în forma curentă, conform afirmațiilor președintelui BRM, Septimiu Stoica.

Parlamentarii invocă, în favoarea amendamentului aprobat privind unicitatea operatorului pieţelor centralizate angro de gaze naturale şi a operatorului pieţei de echilibrare, măsuri asemănătoare cu cele instituite în Austria, Germania, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Olanda, Polonia, Ungaria etc.( sursa http://www.efet).

Toate cantitățile de gaze naturale produse, mai puțin cantitățile aferente consumului propriu tehnologic, se vor vinde transparent și nediscriminatoriu pe bursă. Potrivit unui alt amendat aprobat în Comisia de specialitate, cantitatea produsă va fi ofertată pe piața concurențială pe oricare din piețele de gaze naturale organizate pentru consumul intern sau la export.

Într-un comunicat de presă, Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților a precizat că scopul tuturor modificărilor este acela de a crea cadrul legislativ pentru tranzacționarea transparentă, nediscriminatorie și în regim concurențial a gazelor naturale.

Citește și: Revoluție pe piața gazelor. Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților explică de ce a optat ca OPCOM să fie unica bursă a gazelor

Până să aprobe Comisia de Industrii și servicii raportul la proiectul de lege, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a supus dezbaterii publice proiectele de regulament și de proceduri privind tranzacționarea pe piețele centralizate de gaze naturale administrate de Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Rămâne de văzut ce va decide Plenul Camerei Deputaților cu privire la propunerea de proiect de lege care modifică radical regulile pe piața de gaze, probabil în sesiunea din toamnă.

Cartel Alfa salută modificarea Legii energiei,ce reglementează tranzacţionarea gazelora pe o bursă unică

O reacție favorabilă deciziei Comsiei de industrii și servicii din Camera Deputaților vine din partea Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA, care salută cu privire la modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, în sensul reglementării extracţiei de gaze naturale pe teritoriul României şi tranzacţionarea acestuia prin intermediul unei burse unice, se precizează într-un comunicat.”Propunerea Comisiei a fost transmisă plenului Camerei Deputaţilor pentru aprobare. Sperăm că parlamentarii vor da dovadă de discernământ şi înţelepciune aprobând propunerea Comisiei, lucru care va duce la posibilitatea vânzării gazului românesc numai pe bursă, în aşa fel încât preţul să se formeze pe baza cererii şi a ofertei şi orice unitate de exploatare să poată să vândă gazul produs, în mod transparent, beneficiarilor, pe plan intern sau extern”, susțin reprezentanții Cartel ALFA.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *