Noi numiri politice la OPCOM. Trei administratori au fost înlocuiți, se continuă provizoratul. Un fost senator PNL și consilierii personali ai secretarului general al Guvernului și ministrului Finanațelor au intrat în Consiliul de Administrație

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Bursier
Prima Pagina Actual Esential Noi numiri politice la OPCOM. Trei administratori au fost înlocuiți, se continuă provizoratul. Un fost senator PNL și consilierii personali ai secretarului general al Guvernului și ministrului Finanațelor au intrat în Consiliul de Administrație

Acționarii Transelectrica și Secretariatul General al Guvernului prelungesc provizoratul la Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale OPCOM și promovează, în continuare, consilierii cu experiență de partid, nicidecum în domeniul energetic! Au ales, în AGOA care a avut loc luna trecută, trei noi administratori provizorii, cu mandate de 4 luni, după ce au luat act de încetarea prin ajungerea la termen a mandatelor membrilor provizorii anteriori.

Au fost păstrați 2 administratori din vechea gardă Florin Andrei Diaconescu și Marian Costache. Noii administratori sunt: Adrian-Nicolae Blăjan, Marius-Petre Nicoară și Florin-Victor Dumitriu.  În continuare, Președinte al Consiliului de Administrație OPCOM rămâne Florin Andrei Diaconescu. Mandatele acestora pot fi prelungite până la finalizarea procedurii de selecție a administratorilor conform OUG 109 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Cine sunt administratorii OPCOM, care administrează platfomele de tranzacţionare de energie electrică, de gaze naturale şi de certificate verzi?

Președintele CA, Florin Nicolae Andrei Diaconescu, este administrator rețea calculatoare la Simaco Advertising SRL din 2008, însă lucrează în acestă firmă care se ocupă de producție de materiale publicitare și IT din 2002.  A fost Consilier local la sectorul 1 București.

Marian Costache, administrator OPCOM din martie 2020, este Consilier Juridic la RAAPS – SAA Scroviștea, com Ciolpani, jud Ilfov. Membru PNL din anul 1998 îndeplinind diverse functii în Biroul Filialei Sectorului 3, București.

Adrian-Nicolae Blăjan, consilier personal al secretarului general al Guvernului Tiberiu Horațiu Gorun, este de profesie avocat. A fost consilier juridic în mediul privat în perioada 2006-2019.

Potrivit CV-ului, Marius-Petre Nicoară a fost senator PNL în perioada 2008 – 2020, îndeplinind mai multe funcții, de președinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, respectiv președinte al Comisiei pentru drepturile omului, chestor al Biroului Permanent etc. A fost, timp de 4 ani, președinte al Consiliului Județean Cluj și membru în CA Banca Transilvania.  A absolvit Universitatea Tehnică Cluj.

Florin-Victor Dumitru are experiență tot în activitatea de consilier. În prezent, este consilier personal al ministrului Finanțelor Publice, a fost consilier Cabinet Parlamentar Senatorial, consultant financiar într-o firmă privată, consilier la Primăria București. În perioada 2002-2004 a fost vicepreședinte AVAS, anterior – timp de un an – a fost secretar de stat în Departamentul pentru Investiții Străine, Guvern, iar în perioada 1994 – 1997 secretar de stat în Ministerul Turismului.

Dacă administratorii OPCOM sunt numiți pe criterii politice, este de apreciat faptul că acționarii au decis să păstreze independența OPCOM în sensul neintervenției în deciziile administrative și executive. Conducerea executivă a OPCOM este asigurată de o echipă de specialiști: Victor Ionescu, Director general numit  din anul 2003; Luminița Lupului, Director Direcţia Tranzacții ( numire tot din 2003); Fediuc Silvia (numire din 2004), Director Direcția Economică; Bărsănescu Remus, Director Directia Informatică și Telecomunicații. La conducerea Direcției Tranzacții la Termen și Certificate a fost numită, în 2020, Iuliana Pandele. Aceasta o înlocuiește pe Rodica Popa, care a fost Director timp de 6 ani.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *