Noi reguli privind piaţa centralizată de gaze naturale, în dezbatere publică

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Noi reguli privind piaţa centralizată de gaze naturale, în dezbatere publică

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pregătește noi reguli generale privind piaţa centralizată de gaze naturale. Bursele de gaze vor fi obligate, de la 1 ianuarie 2019, să publice informaţii despre preţurile de tranzacţionare, precum şi lista companiilor care au depus oferte, potrivit unui proiect de ordin lansat în dezbatere publică.

Pe viitor, va exista o piaţă a produselor standardizate pe termen scurt, precum şi o piaţă a produselor standardizate pe termen mediu şi lung. Un alt aspect important vizat de ANRE prin revizuirea regulilor existente este acela care priveşte dezvoltarea pieţelor Intra-Day (în cursul zilei de livrare) şi PZU (piaţa pentru ziua următoare) care să asigure echilibrarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale în aşa fel încât să contribuie la creşterea siguranţei şi continuităţii alimentării cu gaze naturale, susțin reprezentanții Autorității.

“ANRE a demarat procesul de revizuire a regulilor generale privind piaţa centralizată de gaze naturale, urmărind să creeze premisele pentru dezvoltarea unei pieţe centralizate pentru produse standard tranzacţionate în mod transparent, public şi nediscriminatoriu, menite să asigure referinţe de preţ bazate pe cerere şi ofertă, care să conducă la o concurenţă loială a operatorilor din sectorul gazelor naturale în favoarea consumatorilor”, se precizează în comunicatul reglementatorului.

Cei interesaţi pot transmite propuneri şi observaţii la proiectul de ordin până la data de 11 mai 2018.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *