Noi schimbări în conducerea Electrica. Pleacă Boersma din CA; se pregătește Roșca?!

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Noi schimbări în conducerea Electrica. Pleacă Boersma din CA; se pregătește Roșca?!

În Electrica se pregătesc schimbări pe toate planurile: în conducere, dar și în activitate. Noul Consiliu de Administrație vrea să “revoluționeze” compania, care de mai bine de un an și jumătate de la listare este într-o stare de amorțeală nejustificată. Până la realizarea unui plan de administrare a companiei, au loc schimbări în conducerea acesteia. Încă de la numirea noului CA, se discută de schimbarea din funcție a directorului general Ioan Roșca, existând deja o listă cu multe persoane interesate să ia locul acestuia, la șefia unei companii valoroase, unde câștigurile sunt pe măsură.

electrica

Până la schimbarea Directorului General, după nicio lună de la numirea noului Consiliu de Administrație la Electrica, Michael Boersma, propus de BERD, aflat la al doilea mandat, părăsește echipa. Compania a anunțat, printr-un comunicat, că Boersma  a decis să renunțe, începând cu data de 1 mai 2016, la calitatea de membru al CA și că în ședința din data de 10 februarie 2016, Consiliul a luat act de decizia acestuia.

Boersma și-a dorit să introducă principiile occidentale ale guvernanţei corporative în cadul Electrica şi să aibă grijă, alături de ceilalți membri ai CA de interesul societăţii, de toţi acţionarii şi de mediul în care operează compania. În opinia sa, exprimată în presă, viziunea Electrica este să-şi extindă cota pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei, atât în România, cât şi în regiune, prin investiţii prudente în reţelele sale; prin achiziţia unor companii româneşti sau străine şi prin furnizarea de servicii excepţionale clienţilor săi.

Președintele CA, Cristian Bușu, a solicitat deja Comitetului de nominalizare și remunerare  demararea procedurilor pentru identificarea unor candidați care ar putea prelua responsabilitățile de administrator Electrica începând cu data de 1 mai 2016.

Membru CA Electrica din septembrie 2014, Michael Adriaan Maria Boersma este consultant senior, preşedinte şi membru în Consilii de Administrație la mai multe companii, fundaţii, instituţii şi organisme consultative. Între 2003 şi 2009, a fost director general şi preşedinte al Essent, cea mai mare companie integrată de utilităţi din Olanda. Michael Boersma a ocupat, între anii 2000 şi 2003, funcţia de preşedinte al Shell Global Solutions.

Compania Electrica este administrată de un Consiliu de Administrație compus din șapte membri, și anume: Arielle Malard de Rothschild, Cristian Bușu, Ioana Alina Dragan,  Corina Georgeta Popescu, Bogdan George Iliescu, Michael Adriaan Maria Boersma și Pedro Mielgo Alvarez. Președintele CA este Cristian Bușu, Secretar de stat în Ministerul Energiei, care are derogare de la premierul Cioloș pentru a se ocupa de Electrica, astfel încât să nu fie acuzat de incompatibilitate.

Așteptările acționarilor de la noul CA sunt să miște lucrurile la Electrica. Printre obiectivele strategice susținute de ministrul Victor Grigorescu anul trecut, de pe poziția de membru CA, la loc de cinste sunt investițiile în furnizare și distribuţie. Este de așteptat astfel ca programul de investiţii să cuprindă modernizarea infrastructurii reţelei existente, precum şi dezvoltarea reţelei în scopul conectării a noi consumatori de energie electrică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *