Nou val de schimbări la Hidroelectrica? Fondul Proprietatea cere revocarea a 4 membri din Consiliul de Supraveghere, în frunte cu Andreea Lambru

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Nou val de schimbări la Hidroelectrica? Fondul Proprietatea cere revocarea a 4 membri din Consiliul de Supraveghere, în frunte cu Andreea Lambru
  • CS are în prezent 6, nu 7 membri! Radu Spiridon Cojocaru a ales să rămână în CS OMV Petrom
  • Karoly Borbely, proaspăt numit în CS, nu mai lucrează la Hidroelectrica. S-a angajat la Telekom

La prima vedere, la Hidroelectrica, lucrurile par să intre pe un făgaș normal în perioada de provizorat. După îndelungi dicuții/dispute între acționarii companiei – Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea – care au lăsat compania mai bine de 10 zile fără management, acum se lucrează cu echipe aproape complete în Directorat și Consiliul de Supraveghere (lipsește totuși un membru în CS! – n. red.). Practic, motoarele ar trebui turate la maxim la Hidroelectrica…

Din comunicatul transmis de companie, reiese că Directoratul condus de fostul secretar de stat Bogdan Badea și-a stabilit o serie de obiective ambițioase într-un interval foarte scurt de timp.

După noile numiri în Directorat, decise de Ministerul Energiei,  Fondul Proprietatea are în continuare nemulțumiri, mai ales în ce privește unii membri din Consiliul de Supraveghere provizoriu. Potrivit Convocatorului AGOA, stabilită pentru 3 august, se solicită aprobarea acționarilor pentru revocarea a 4 membri din CS, respectiv: Ioana Andreea Lambru,  Andreea Negru Ciobanu, Horia Marian Gambuteanu și Dan Laurențiu Tudor. Cererea aparține Fondului Proprietatea, ne-au declarat surse autorizate. Acționarii ar urma să voteze și numirea a noi membri CS pentru pozițiile vacante prin metoda votului cumulativ și în concordonață cu prevederile Legii nr.111/2016. Cererea Fondului Proprietatea vine în condițiile în care mandatele membrilor CS provizoriu ar urma să expire la 19 august 2017!

Fondul Proprietatea a mai cerut, în luna iunie, convocarea Adunării Generale a Acţionarilor a Hidroelectrica pentru a revoca aceeași patru membri din CS. „Cererea Fondului este determinată de faptul că respectivii membri ai Consiliului nu s-au opus la propunerea ca, în mod arbitrar, domnul Petronel Chiriac, membru al Directoratului, să fie înlocuit cu domnul Adrian Constantin Volintiru, fără a implementa mai întâi un proces de selecţie transparent. Fondul crede că, prin desconsiderarea realizărilor membrilor actualului Directorat de până acum, precum şi prin desconsiderarea necesităţii de a avea o analiză detaliată a abilităţilor profesionale şi a expertizei adecvate unei astfel de poziţii, cei patru membri ai Consiliului au încălcat în mod efectiv principiile Codului de Etică al Hidroelectrica, precum şi principiile Codului de Guvernanţă Corporativă”, se preciza într-un comunicat al Fondului Proprietatea.

La începutul acestei săptămâni au fost numiți doi noi membri provizorii – Radu Spiridon Cojocaru și Karoly Borbely și a fost realeasă Oana Truță, din partea Fondului Proprietatea. Fost ministru al Comunicațiilor și Secretar de Stat în Departamentul pentru Energie, Karoly Borbely mai era, la momentul numirii în funcția de membru al CS, Managerul Departamentului Strategie din cadrul companiei Hidroelectrica.  Astăzi nu mai apare în echipa de Manageri Departamente publicată pe site-ul companiei. Potrivit surselor noastre, Borbely a decis să lucreze în cadrul Telekom, pe o poziție de conducere la Departamentul de Relații Publice.

În schimb, proaspătul numit Radu Spiridon Cojocaru nu apare în componența Consiliului de Supraveghere de pe site-ul companiei și nici în Hotărârea AGOA nr 8 din data de 3 iulie. CS figurează în prezent cu 6, nu cu 7 membri.

Potrivit surselor noastre, Radu Spiridon Cojocaru a avut de ales dacă rămâne în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, unde are un mandat pe 4 ani, sau alege CS Hidroelectrica cu un mandat provizoriu, până pe 19 august. Radu Spiridon Cojocaru este membru fondator al Asociaţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Pieţei Valorilor Mobiliare, contribuind din postura de membru al Consiliului Director, la crearea unor instituţii specializate precum Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central şi RASDAQ. Începând cu anul 1990, a ocupat diverse poziţii în structurile de conducere ale unor societăți din România, inclusiv calitatea de Deputat în Parlamentul României în perioada 1996 – 2000, fiind membru al Comisiei pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare. Între 2016 – 2017, a fost membru al Comisiei prezidenţiale pentru Programul de Ţară al României.

Citește și: Fostul Secretar de Stat Bogdan Badea preia conducerea Hidroelectrica. Consiliul de Supraveghere a numit un nou Directorat

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *