Nuclearelectrica a reconectat Unitatea 1 CNE Cernavodă la SEN

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic Nuclearelectrica a reconectat Unitatea 1 CNE Cernavodă la SEN

Compania Nuclearelectrica anunţă finalizarea lucrărilor opririi planificate 2016 a Unităţii 1 CNE Cernavodă. Sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional a Unitatii 1 CNE Cernavoda se va realiza în seara zilei de  25 iunie 2016, se precizează într-un comunicat transmis de Nuclearelectrica.

Centrala-Nucleara-Cernavoda

Unitatea 1 a intrat în oprire planificată în data de 6 mai 2016 în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate.

Potrivit Nuclearelectrica, în perioada opririi planificate s-au efectuat activități diverse și complexe din următoarele categorii:

–           întreținere preventivă și corectivă;

–           inspecții obligatorii;

–           testări obligatorii, conform cerințelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, care se pot efectua numai cu centrala oprită;

–           implementare de modificări de proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente.

Opririle planificate sunt considerate proiecte ale companiei, inițiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane și bugetare corespunzatoare.

Oprirea planificată a Unității 1 CNE Cernavodă din acest an a avut o durată de 51 de zile față de durata normală a oprilor planificate, de aproximativ 30 de zile. Durata extinsă a opririi planificate a Unității 1 a implicat realizarea  unor lucrari suplimentare de întreținere a generatorului de aburi, se explică în comunicat.  Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singura dată pe toata durata inițială de viață de 30 de ani a unei unități nucleare, în funcție de analiza datelor tehnice.

Analizele aferente prelungirii opririi planificate 2016 au evidențiat avantaje de natură economică și tehnică materializate prin îmbunătățirea eficienței ciclului termic ce are drept rezultat creșterea producției cu circa 1.5-2% față de nivelul prognozat în lipsa efectuării acestei lucrări, susțin reprezentanții Nuclearelectrica.

Toate obiectivele opririi planificate au fost realizate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă, se evidențiază în comunicat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *