Nuclearelectrica are nevoie de avocați specializați pentru marile proiecte de investiții. Cere aprobarea acționarilor pentru achiziționarea de servicii de asistență/consultanță juridică. Bugetul estimat este de 2.500.000 euro

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nuclearelectrica are nevoie de avocați specializați pentru marile proiecte de investiții. Cere aprobarea acționarilor pentru achiziționarea de servicii de asistență/consultanță juridică. Bugetul estimat este de 2.500.000 euro

Nuclearelectrica are nevoie de avocați specializați care să asigure suportul necesar în derularea și realizarea proiectelor de investiții majore și deosebit de complexe. Conducerea societății cere aprobarea acționarilor, în ședința AGEA programată pentru data de 28 octombrie, pentru achiziționarea de servicii de asistență/consultanță juridică în legatură cu obiectivele majore investiționale, precum și obiectivele majore din Strategia aprobată de actionari.  Este vorba despre retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, Proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, Instalația de detritiere de la Cernavodă, realizarea de centrale de mică putere și modulare (SMR), respectiv producerea de Co60 în reactoareale de la CNE Cernavodă.

Bugetul estimat pentru serviciile de consultanță/asistență juridică pentru Obiectivele majore investiționale,precum și Obiectivele majore Strategice din Strategia de investiții SNN este de 2.500.000 euro, potrivit unui document al companiei care va fi prezentat acționarilor.

Iată cum motivează conducerea SNN nevoia de avocați externi specializați:

“Cu privire la Obiectivele majore investiționale, precum și Obiectivele majore Strategice ale companiei, în funcție de circumstanțele concrete, acestea prezintă probleme cu caracter specific, care necesită o specializare aparte, și pe care consilierii juridici ai societății nu au, în mod obiectiv, cum să le acopere într-o manieră corespunzătoare, fie datorită faptului că nu au experiență în problematica respectivă (ex: aspect de drept britanic, aspecte de ajutor de stat, aspecte specifice contractelor internaționale de EPC etc.), fie datorită volumului mare de problematici în care sunt deja implicați și volumului mare de timp care trebuie alocat problematicilor din proiectele respective.

În acest context, considerăm că implicarea unor avocati externi specializați reprezintă, în esență, o modalitate prin care societatea poate obține opinii juridice independente și specializate (de la o terță parte) și asistență juridică de strictă specialitate, cu privire la toate acele problematici în care implicarea consilierilor juridici ai societății nu conduce, din motive obiective și independente, la atingerea acestor deziderate”.

SNN prezintă o parte din Obiectivele majore investitionale si Obiectivele majore Strategice pentru care va contracta servicii de asistență/consultanță juridică:

Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă reprezintă unul dintre principalele proiecte de investiții derulat de SNN, ce este structurat în 3 faze distincte, până în anul 2028.

Prin Hotărârea AGOA SNN nr. 3/05.04.2021 a fost aprobată Strategia de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, ce se va realiza  în 3 etape de dezvoltare, astfel:

  • Etapa 1, cu o durată estimată de 24 luni, având ca principale obiective: reoperaționalizarea societății de proiect EN, contractarea serviciilor de asistență tehnică, juridical și financiară, contractarea serviciilor de inginerie pentru actualizarea Specificației tehnice de procurare, lansarea, selectarea și atribuirea Contractului de Inginerie, Procurare și Construcții IPC, precum și contractarea de orice alte studii/rapoarte/evaluări necesare pentru configurarea proiectului;
  • Etapa 2 – Lucrări Preliminare – faza 1 a Contractului IPC, cu o durată estimată de 18 – 24 luni, având ca principale obiective: dezvoltarea de către Contractorul IPC a părții de inginerie critică a Proiectului, a documentațiilor de securitate nucleară și a analizelor privind piața locală a furnizorilor de echipamente și servicii necesare implementării lucrărilor de construcție, dezvoltarea documentațiilor de securitate nucleară necesare obținerii Autorizației de Securitate Nucleară precum și documentația de notificare a Proiectului la CE în baza art. 41 din Tratatul EURATOM;
  • Etapa 3 – Construcție – cu o durată estimată de 69 – 78 luni, constând în demararea efectivă a lucrărilor de construcție, montaj și punere în funcțiune.

Instalația de detritiere de la Cernavodă: Procedura pentru selectarea contractorului EPC se estimează a fi finalizata în ultima parte a anului 2021, faza de construire va incepe în 2023, iar proiectul va fi pe deplin operațional în 2026.

Centralele de mica putere si modulare (SMR):  SNN are ca obiectiv strategic diversificarea portofoliului de activitati, inclusiv pe termen mediu și lung, in cadrul caruia centralele de mica putere si modulare (SMR) si ulterior centrale de generatie IV trebuie sa fie luate in consideratie din timp si pregatite activitatile preliminare pentru utilizarea acestora, ca parte a unui program strategic national. SNN este in procesul national de includere a acestor optiuni in proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2020-2030, cu perspectiva anului 2050 si in Planul Nuclear Naţional (PNN).

Producerea de Co60 in reactoareale de la CNE Cernavoda poate reprezenta, pe langa o oportunitate de business, si o oportunitate de a aduce un plus de imagine industriei nucleare romane, implicit, poate contribui la cresterea gradului de acceptare al populatiei in ceea ce priveste productia de energie electrica in centrale nucleare. Mai mult, SNN SA are potentialul de a deveni un pion important in asigurarea furnizarii de Co60 in interiorul Uniunii Europene, putand aduce argumente suplimentare in procesul de sustinere a proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 in fata institutiilor europene.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Nuclearelectrica are nevoie de avocați specializați pentru marile proiecte de investiții. Cere aprobarea acționarilor pentru achiziționarea de servicii de asistență/consultanță juridică. Bugetul estimat este de 2.500.000 euro”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.