Nuclearelectrica are bani de investiții că nu dă dividende suplimentare. Ministerul Energiei a amânat însă decizia privind retehnologizarea Unității 1 Cernavodă. Cere informații suplimentare

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Nuclearelectrica are bani de investiții că nu dă dividende suplimentare. Ministerul Energiei a amânat însă decizia privind retehnologizarea Unității 1 Cernavodă. Cere informații suplimentare

Nuclearelectrica are bani să demareze retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, dar nu are încă aprobarea acționarului majoritar – Ministerul Energiei pentru acest program.

Acționarii Nuclearelectrica au aprobat, în ședința AGOA din data de 11 iulie, propunerea Consiliului de Administrație de a nu distribui dividende suplimentare din rezerve și rezultatul reportat, sumele respective fiind necesare SNN pentru realizarea investițiilor majore, cu precădere programul de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, se precizează în informarea transmisă de companie Bursei de Valori București.

În schimb, în cadrul AGEA desfășurată în aceeași zi, Ministerul Energiei  s-a abținut de la votul aferent punctului 2 de pe ordinea a zi – aprobarea strategiei și planului de acțiuni actualizate pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, astfel că în final nu s-a întrunit numărul de voturi necesar luării unei hotărâri.

Potrivit informării SNN, acționarul majoritar a considerat că la momentul AGA (11.07.2017) informația pusa la dispoziție de societate este insuficienta pentru a adopta o decizie în acest sens, subiectul urmând sa fie readus în atenția acționarilor în cadrul unei adunări generale ulterioare. “Reprezentanții ministerului au solicitat conducerii companiei completarea strategiei/planului de acțiuni cu informații suplimentare privind acțiunile întreprinse până în prezent conform planului aprobat în anul 2013, situația condiționărilor în începerea lucrărilor privind extinderea numărului de ore de funcționare a Unității 1, realizarea instalației de detritiere și retehnologizarea Unității 1, cu prelungirea duratei de operare cu încă 30 de ani, rezultatele inspecțiilor preliminare realizate de SNN care au condus la oportunitatea extinderii numărului de ore de operare a Unității 1 și o evaluare cel puțin preliminară a structurii organizatorice și contractuale în care se va realiza proiectul de retehnologizare, cu impact asupra costurilor”, se precizează în documentul Nuclearelectrica transmis spre informare acționarilor și investitorilor.

Conducerea companiei reafirmă că “a solicitat aprobarea acționarilor pentru actualizarea strategiei și planului de lucru ale programului de retehnologizare a Unității 1 tocmai pentru a putea implementa măsuri concrete în acest sens în avantajul acționarilor”

Citește și: Decizia acționarilor pentru Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, pe 11 iulie. SNN derulează un studiu pentru a stabili cu CNCAN strategia de autorizare

SNN şi-a programat cheltuieli de investiţii de 440.717.830 lei  în 2017, 554.344.861 lei în 2018, şi 701.447.842 lei în 2019, pentru obiective majore de investiţii din planul de administrare (perioada 2013-2017), precum şi obiective de importanţă strategică majoră cum ar fi: „Extinderea duratei de viaţă a Unităţii 1 prin retubarea reactorului şi retehnologizarea sistemelor principale” („Retehnologizare U1”), „Contribuţie iniţială la capitalul social al companiei de proiect de tip joint-venture (JVco) pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4” („Proiect U 3&4”) şi „Instalaţie detritiere D2O (aferentă Unităţilor 1 şi 2)”.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *