Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 52% în T1. O nouă strategie de vânzări după liberalizarea totală a pieței de energie. SNN nu a mai vândut energie pe piața reglementată

Publicat pe Categorii Business, Energie, Esential, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 52% în T1. O nouă strategie de vânzări după liberalizarea totală a pieței de energie. SNN nu a mai vândut energie pe piața reglementată
  • Urmare a liberalizării complete a pieței energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2018, conducerea companiei a decis reconfigurarea strategiei de vânzări în conformitate cu noile condiții de piață. Astfel, SNN a vândut energie pe piața forward și a încheiat contracte pe perioade lungi de timp, cu prețuri stabile, în scopul valorificării optime a producției

Nuclearelectrica câștigă la profit urmare a schimbării strategiei de vânzare energie. Potrivit Raportului trimestrial prezentat acționarilor, SNN a obținut, în primele 3 luni ale anului, un profit net de 189.997 mii lei, în crestere cu 51,7% față de perioada similara a anului trecut.

Rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creștere de 44,4%, iar EBITDA – o creștere de 25,1% față de aceeași perioadă a anului anterior, în principal ca urmare a creșterii veniturilor din exploatare cu 15%, influentate de creșterea cu 11,8% a veniturilor din vânzarea energiei electrice, se precizează în raport. Ca urmare a liberalizarii complete a pieței energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2018, conducerea companiei a decis reconfigurarea strategiei de vânzări în conformitate cu noile condiții de piață. Astfel, SNN a vândut energie pe piața forward și a încheiat contracte pe perioade lungi de timp, cu prețuri stabile, în scopul valorificării optime a producției.

În perioada de trei luni încheiata la 31 martie 2018, SNN nu a vândut energie pe piața reglementată, înregistrând o creștere cu 12% a cantității de energie electrică vândută pe piața concurențială față de perioada comparativă a anului precedent. Potrivit datelor furnizate de companie, cantitatea de energie electrică vândută pe piața concurențială a contractelor bilaterale a crescut cu 11%, beneficiind de o creștere a prețului mediu de vânzare pe această piață cu 24% (preț fără Tg), în timp ce cantitatea de energie electrică vândută pe piața spot (PZU) a crescut cu 17%, prețul mediu de vânzare pe această piață fiind mai mic cu 32% (preț fără Tg).

La SNN, investiții pe termen lung, în curs de execuție

Valoarea totala a programului de investitii al SNN pentru anul 2018 este de 244.867 mii lei. La 31 martie 2018, gradul de realizare valorică a programului de investiții a fost de 3,5%, nivelul țintă la finele trimestrului I pentru anul 2017, considerat și pentru trimestrul I 2018, fiind de minim 5%. Astfel, un grad de realizare de 3,5% raportat la ținta de minim 5%, reprezintă o realizare de 70% a planului de investiții de realizat în trimestrul I 2018, se explică în raportul prezentat acționarilor.

Potrivit SNN, nivelul țintă de 5% asociat primelor luni ale anului este justificat prin faptul că primele luni ale anului sunt dedicate planificării/contractării. Pentru proiectele de investiții în continuare, o pondere valorică mare este asociată lucrărilor ce urmarează a fi prestate începând cu trimestrul II, de exemplu în timpul opririi planificate. Pentru proiectele noi de investiții, implementarea acestora debutează în partea a doua a anului calendaristic, ulterior semnării contractelor aferente.

Ponderea cea mai mare în programul de investiții o au investițiile pe termen lung, care sunt în curs de execuție. Acest fapt se datorează necesității de modernizare/înlocuire a unor sisteme, din considerente de natură economică – reduceri de consumuri specifice, îmbunătățirea unor parametri caracteristici proceselor deservite cu impact pozitiv asupra eficienței, sau din considerente de natură legală, respective  necesitatea implementării unor îmbunătățiri asociate securității nucleare, protecției mediului și securității muncii reprezentând cerințe imperative venite din partea autorităților de reglementare din domeniu: CNCAN și Ministerul Mediului, explică conducerea SNN.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *