Nuclearelectrica contribuie la menținerea unui ciclu integrat al combustibilului în România. Cumpără pulbere de dioxid de uraniu de la CNU

Publicat pe Categorii Energie, Hidro si nucleara, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Nuclearelectrica contribuie la menținerea unui ciclu integrat al combustibilului în România. Cumpără pulbere de dioxid de uraniu de la CNU

Nuclearelectrica anunță că a încheiat un contract cu Compania Naţională a Uraniului (CNU) pentru achiziţia de pulbere de dioxid de uraniu.

„Comanda este pentru o cantitate de 62 500 kg/UO2, la un preț de piață de 388 lei/kg, valoarea estimată a comenzii fiind de 24 250 000 lei fără TVA. În acest mod, SNN își asigură materia prima necesară operării și contribuie la menținerea unui ciclu integrat al combustibilului în România, în condițiile unui preț de piață. Dupa stabilirea prețului reglementat de către autorități, în conformitate cu prevederile Legii 193/2018, SNN va achiziționa pulbere de UO2 de la CNU la preț reglementat și în funcție de materia primă disponibila la CNU”, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

După ce în decembrie 2015 a reziliat contractul de furnizare cu CNU din motive ce țin neonorarea unor comenzi la preţul convenit anterior, SNN a încheiat un contract pe termen lung cu firma canadiană Cameco Inc, cel mai mare producător de uraniu din lume.

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din data din 25.04.2018, SNN a prezentat acționarilor săi scenariul optim rezultat din studiul elaborat de ISPE, adică diversificarea furnizorilor de materie primă, evitarea dependenței față de un singur furnizor și a riscurilor aferente asociate acestui aspect, prin achiziționarea de octoxid de uraniu (U3O8) în loc de UO2, prelucrarea acestuia din U3O8 în UO2 la CNU și utilizarea UO2 rezultat în fabricarea fasciculelor de combustibil nuclear ca și pănă acum. Trecerea de la UO2 la U3O8 prin achiziționarea de U3O8 ar urma să se realizeze gradual de către SNN până la nivelul anului 2020.

Astfel, potrivit strategiei de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie prima pentru fabricarea combustibilului nuclear, pentru ca SNN să își asigure necesarul de materie primă până la momentul tranziției, SNN a încheiat în data de 19.07.2018 un Contract cadru pe termen lung (36 de luni) cu cei doi furnizori calificați, CNU și Cameco, pentru o cantitate maxima de 720 de tone de uraniu natural sub formă de pulbere sinterizabilă de UO2. Achiziția de pulbere de UO2 se realizează în baza Contractului cadru pe baza de comenzi, doar în funcție de necesitățile SNN. Ulterior aprobării de către AGA a Strategiei anterior mentionate, a fost aprobată Legea 193/2018, intrată în vigoare la data de 26.07.2018, care prevede achiziția directă de către SNN a pulberii de UO2 de la CNU, în functie de disponibilitatea materiei prime a CNU.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *