Nuclearelectrica și Romgaz, locul 2 și 3 în topul companiilor care au atras cel mai mare interes în rândul investitorilor de la BVB

Publicat pe Categorii Business, Info Bursier, Semnal
Prima Pagina Info Info Bursier Nuclearelectrica și Romgaz, locul 2 și 3 în topul companiilor care au atras cel mai mare interes în rândul investitorilor de la BVB
  • Lansare BVBescu Retail Pulse Chart, la evenimentul The Power Table – Cum arată rezultatele financiare pe Trimestrul III și cum investim, pe 19 noiembrie 2020. Indicatorul arată interesul investitorilor de retail față de companiile listate

Cea mai mare bancă  din România conduce topul companiilor care au atras cel mai mare interes în rândul investitorilor de la Bursa de Valori București, într-un clasament realizat în luna noiembrie 2020 de site-ul bvbescu.ro, cu ocazia evenimentului The Power Table – Cum arată rezultatele financiare pe Trimestrul III și cum investim, care va avea loc pe data de 19 noiembrie 2020.

Banca Transilvania ocupa prima poziție în topul BVBescu Retail Pulse Chart, care reflectă interesul investitorilor de retail pentru rezultatele financiare publicate de cele mai importante companii listate la București, atragând atenția a 8 din 10 investitori. Instituția financiară rămâne pe primul loc, pe care îl ocupă și în sondajul similar, realizat în luna august 2020, respectându-și statutul de cea mai tranzacționată companie de la Bursa de Valori București, conform statisticilor furnizate de site-ul bvb.ro, atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare.

Nuclearelectrica se afță pe locul doi după interesul generat în rândul investitorilor de retail, loc pe care și-l păstrează față de clasamentul anterior, rezultatele financiare ale SNN atragând atenția a 73% dintre investitorii de retail care au participat la alcătuirea ierarhiei. Compania este pe locul 8 ca valoare totală a tranzacțiilor la BVB în ultimul an,

Cu un procent de 61%, pe locul 3 se află societatea Romgaz, care reușeste să urce de pe poziția a 4-a, pe fondul scăderii din ultimele 3 luni a interesului investitorilor de retail pentru BRD Societe-Generale care, cu 52%, a coborât pe 7. În luna august, BRD se afla pe locul 3, atrăgând interesul a 64% dintre investitorii de retail de la BVB.

Top 5 este completat de OMV  și Teraplast.

Clasamentul reflectă interesul crescut din partea investitorilor de retail pentru companiile din domeniul energetic. Nu mai puțin de 5 dintre societatile din indicele BET-NG se regăsesc în primele 10 poziții.

Teraplast și Bitnett Systems  confirmă atenția de care se bucură în ultima perioadă în randul retailului, ocupând locurile 5 și 6. IHunt si Life is Hard – 2 companii listate pe Piața AeRO – au reușit cele mai mari creșteri în topul interesului investitorilor de la BVB. Astfel, în ultimele 3 luni s-a dublat numarul investitorilor care privesc cu atenție rezultatele financiare ale IHunt (de la 19% la 40%), propulsând în Top 10 producătorul de telefoane mobile și echipamente electronice. Campania recentă de achiziții a Life Is Hard nu a trecut neobservată în rândul investitorilor de la BVB, compania de tehnologie urcând 12 poziții în clasament, până pe locul 14.

De partea cealaltă, a companiilor pentru care interesul investitorilor a scăzut față de luna august, se remarcă societățile de investiții financiare. Pe locul 2, după valoarea tranzacțiilor efectuate în ultimul an la BVB, Fondul Proprietatea a coborât 3 poziții până pe 11, în luna noiembrie, părăsind Top 10-ul. Interesul investitorilor de retail a scăzut pentru FP, doar 40% dintre aceștia fiind interesați de rezultatele financiare publicate de companie, față de 56% – în urmă cu 3 luni.

Chiar si asa, FP este societatea de investitii financiare cel mai bine situata in top, dintre cele incluse in indicele BET-FI. Cele 5 SIF-uri par sa fi iesit din zona de interes a retail-ului, doar aproximativ 10% dintre respondenti optand pentru SIF 1, SIF 2, SIF 4 sau SIF 5. Putin peste rezultatul celor 4 societati se situeaza SIF 3, dar si aceasta este intr-o pierdere importanta de viteza, fiind votata de doar 14% dintre cei chestionati – cu 10% mai putin fata de acum 3 luni.

Transgaz S.A., societate plasata pe locul 9 dupa valoarea tranzactiilor din ultimul an la Bursa de Valori Bucuresti, paraseste Top 10-ul, coborand 3 pozitii pana pe locul 11.

Purcari Wineries, Alro S.A., Turbomecanica S.A., IAR Brasov S.A. si SSIF Broker Cluj S.A. sunt alte societati pentru care interesul investitorilor de retail s-a diminuat semnificativ in ultimele 3 luni.I

Mircea Iliescu, Trainer & Financial Advisor BVBescu: „Daca in luna august am avut o situatie mai echilibrata in ceea ce  priveste interesul investitorilor de retail fata de rezultatele  financiare publicate de companiile listate la Bursa de Valori  Bucuresti, in luna noiembrie se observa o usoara polarizare. Doar 8  dintre societati au reusit sa atraga atentia a mai mult de jumatate  dintre investitori (fata de 9, in luna august), in timp ce nu mai  putin de 16 societati dintre cele mai lichide 45 de societati prezinta  un interes sazut si foarte scazut, comparativ cu doar 8, in  clasamentul efectuat in urma cu 3 luni. Un alt aspect interesant, este pozitionarea intre primele 20 de  companii a 2 companii listate pe piata AeRO – IHunt si Life Is Hard -,  in timp de Bittnet Systems S.A. confirma interesul prin ramanerea in  Top 10, apropiindu-se semnificativ de primele 5. Faptul ca avem 3  companii care sunt sau au fost in piata AeRO intre primele 20 confirma  faptul ca investitorii de retail incep sa se uite din ce in mai atent  catre societatile de growth, cautand sa obtina randamente mai mari, ca  alternativa la cele oferite de emitentii maturi, din zona indicelui BET. Totodata, putem observa un interes mai mare al investitorilor fata de  companiile care comunica constant sau care sunt preocupate de  dezvoltarea business-ului, acestia indreptandu-si mai putin atentia  asupra emitentilor conservatori. Indicatorul BVBescu Retail Pulse Chart masoara interesul  investitorilor de retail fata de companiile listate la Bursa de Valori  Bucuresti. El este realizat in baza unui chestionar completat de  membrii comunitatii BVBescu.ro, investitori de retail la Bursa de  Valori Bucuresti.”

Rezultatele financiare publicate de companiii pe Trimestul III vor fi discutate in cadrul celei de-a 4-a editii din acest an a evenimentului online The Power Table – Cum arata rezultatele financiare si cum investim, din data de 17 noiembrie 2020.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Bursei de Valori Bucuresti si SSIF Goldring S.A., Dendrio (pentru partea de logistica), Financial Intelligence Finzoom, InvesTenergy, Economistul.ro, Club Economic, Romania Durabila, Newsweek, Ziarul Puterea si Infomatia Bucuresti (Parteneri media).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *