Numărul prosumatorilor s-a triplat într-un an. Provocări pentru furnizori și operatorii de distribuție, care sunt soluțiile. Ion Dumitru, ANRE: Distribuție Oltenia, DEER, Rețele Electrice Banat vor avea greutăți mari în a manageria situația și a racorda noi prosumatori

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Numărul prosumatorilor s-a triplat într-un an. Provocări pentru furnizori și operatorii de distribuție, care sunt soluțiile. Ion Dumitru, ANRE: Distribuție Oltenia, DEER, Rețele Electrice Banat vor avea greutăți mari în a manageria situația și a racorda noi prosumatori

În ultimul an, s-a triplat numărul prosumatorilor în România. Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, la finele lunii aprilie 2024, s-a ajuns la un număr de 129.736 prosumatori, cu 1.707 MW instalați. Se estimează că până la  finalul anului se va ajunge la 200.000 de prosumatori, cu 2.000 MW instalați.

Este impresionată creșterea numărului prosumatorilor, comparativ cu inceputul anului 2023 când erau 478 MW instalați. Din cei 1.707 MW instalați în prezent 1 100 MW sunt instalați de persoane juridice, restul de persoane fizice, a spus Ion Dumitru, director în cadrul ANRE, la FOREN 2024.

Operatorii de distribuție care gestionează un număr mare de prosumatori –  Distribuție Oltenia, DEER, Rețele Electrice Banat – vor avea greutăți mari în a manageria situația și a racorda noi prosumatori, a precizat Dumitru, inistând pentru necesitatea unor prevederi legislative și a reglementărilor care să faciliteze flexibilizarea rețelelor, cu scopul de a le transforma în rețele inteligente. De asemenea, este necesară intensificarea procesului de digitalizare, cu precădere în zonele de joasă și medie tensiune.

Din seria provocărilor viitoare, directorul ANRE a punctat: obligativitatea emiterii, lunar, a facturilor pentru prosumatori, instalarea de contoare la locul de prod ucere și la locul de consum, reducerea dezchilibrelor.

Provocări pentru furnizorii și operatorii de distribuție, care sunt soluțiile  – dezbatere FOREN

O mare provocare este cum se prognozează corect producția prosumatorilor, a spus Valeriu Binig, Director PPC Romania, precizând că Transelectrica are algoritm pentru a prognoza consumul, dar nu știe să prognozeze cererea. Iar furnziorii au o problemă – dacă nu prognozează corect ce cere portofoliul de clienți, vor avea dezechilibre. S-a pus problema ca prognozele pentru prosumatori să vină de la furnizori, însă dacă am avea 100 de prognoze de la furnizori, ar apărea erori. Iar distribuitorii pot livra citiri de contoare, nu prognoze! Ca urmare, Transelectrica a decis să considere panourile prosumatorilor centrale fotovoltaice ca să poată da prognoza pentru prosumatori.

Referindu-se la relația furnizor – consumator, Valeriu Binig a semnalat:

  • orice formă de compensare cantitativă KWh livrat de Prosumator versus KWh livrat de Furnizor induce o pierdere financiară direct pentru Furnizor, ce trebuie evitat;
  • trebuie să se treacă la compensarea valorică (energie livrată de furnizor x prețul de furnizare – energie livrată de prosumator x prețul de vânzare) indiferent de puterea instalată a prosumatorului;
  • prețul la care furniozrul cumpără energia suplimentară produsă de prosumator poate să fie prețul de închidere a PZU mediat lunar pentru orele 10.00 – 16.00 ale fiecărei zile;
  • furnizorii ar trebui să aibă libertatea de a oferta prosumatorilor un preț de furnizare electricitate și un preț de achiziție electricitate, iar prosumatorul să aibă dreptul de a alege cea mai bună ofertă. În prezent, furnizorii au obligația să furnizeze energie la prețuri plafonate stabilite prin legislație și să cumpere energia prosumatorilor care le sunt clienți la prețuri fixate prin legislație.

„De fapt, furnizorul pierde bani nu numai pentru fiecare KWh produs de prosumator pentru care el achiziționase în avans energia pe piețe forward. Acest fenomen este valabil și pentru fiecare KWh produs de prosumator și consumat intern. Furnizorul tot suferă pierderea legată de necesitatea de a plasa surplusul de energie pe Piața de Echilibrare. În termeni generici se vorbeste de „costul dezechilibrelor suportat de către Furnizor”. Este esențial ca acest calcul al sumelor datorate reciproc să fie legat de rezultatul uneri citiri de contor. La ora actuală, toți prosumatorii au instalate contoare inteligente, cu dublu sens care permit citirea lunară și chiar transmiterea lunară la distanță a citirii”, a precizat directorul PPC România.

Eugen BUTOARCĂ, Director General Distributie Energie Oltenia: „În prezent, sunt 25.470 prosumatori racordați în 7 județe, cu 405 MW instalați. Se estimează că în zona DEO numărul prosumatorilor va crește an de an și va ajunge la 33.520 la finele anului în curs și la 154.934 în 2030.  Așadar, ne așteptam la o creștere semnificativă a numarului de CEF, dar și de stații de încărcare și pompe de cpăldură. Menținerea nivelului de tensiune în bandă rămâne cea mai mare provocare. Sunt necesare investiții semnificative suplimentare pentru flexibilizarea/creșterea capacității de preluare a excesului de energie verde, sisteme avansate de management integrate, accelerarea contorizării inteligente, creșterea autoconsumului, educarea prosumatorilor. Sistemele de stocare trebuie introduse etapizat, este necesară revizuirea/unificarea Normativului de reglaj a Invertoarelor”.

Gabriel Gheorghe, Directorul Diviziei Strategie – Planificare în cadrul DEER, a precizat, tot la FOREN: „În prezent, avem racordați 51.000 de prosumatori la rețelele de distribuție ale DEER. În continuare, ritmul de creștere a numărului de cereri de racordare este unul foarte mare. Pe măsură ce puterea instalată în surse de mică putere (prosumatori, mici producători de energie din surse regenerabile), amplasate în rețelele electrice de distribuție, crește, soluțiile de implementare a unor aplicații de design și control al microrețelelor devin realitate. În contextul dat, suntem preocupați să implementăm un sistem de tip Virtual Power Plant (VPP – centrală electrică virtuală) la nivelul rețelelor administrate, de monitorizare și control în mod agregat pentru micii producători și consumatorii dispecerizabili. Proiectul de investiții pentru implementarea VPP este depus pentru finanțare din Fondul pentru Modernizare, în cadrul celui de-al doilea apel. Astfel de sisteme necesită însă sume foarte mari de investiții. Vorbim de o triplare a investițiilor totale necesare pentru DEER și, sigur, ne confruntăm cu provocări legate de resursele financiare, resursele umane și de timp.”

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie: Nimeni nu poate prezice necesarul energetic al unui prosumator, nimeni nu ar trebui să condiționeze, în afara ATR-ului, instalarea etapizată a unui sistem fotovoltaic

Iată ce susține APCE:

În spațiul public au apărut statistici, conform cărora numărul prosumatorilor ar fi crescut de la câteva sute în 2019 la peste 120.000 în 2024. Specialiștii de la Transelectrica se confruntă acum cu stresul de a face față la locul de muncă, iar ANRE, cu generozitate, a acceptat majorarea tarifului de transport cu doar 40%.

Toate acestea, ca urmare a noii mentalități și a lacomiei prosumatorilor care și-au instalat sisteme maximale, fără să ia în considerare perturbarea unui sistem care „funcționa perfect” și care refuză să se adapteze și să se eficientizeze.

Poziția A.P.C.E. este următoarea: Nimeni nu poate prezice necesarul energetic al unui prosumator, nimeni nu ar trebui să condiționeze, în afara ATR-ului, instalarea etapizată a unui sistem fotovoltaic, și nu este o „rușine” să îți maximizezi sistemul având în vedere nevoile energetice viitoare și planificând în perspectivă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *