Numirile a 3 șefi la ANRE rămân blocate în Parlament. Raportul final, reanalizat de Comisiile de specialitate

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Numirile a 3 șefi la ANRE rămân blocate în Parlament. Raportul final, reanalizat de Comisiile de specialitate

Paznicul pieței de energie, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, nu este o prioritate pentru parlamentari. A trecut un an și aleșii poporului nu au reușit să facă 3 numiri la șefia ANRE, cu riscul iminent de a se sesiza Comisia Europeană pentru nerespectarea legislației. Ieri, Plenul Parlamentului a amânat votul pentru numirile unui Vicepreședinte și a doi membri în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în doemniul Energiei – ANRE, dispunând reanalizarea raportului comisiilor de specialitate.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

“Raportul comun al comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în ceea ce priveşte numirea unor membri şi a unui vicepreşedinte în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei va fi reanalizat în termen de două săptămâni de către comisiile menţionate”, s-a decis în Plenul Parlamentului. Motivul: un candidat la poziția de membru în Comitetul de Reglementare, Florin Rădoi, care este în prezent director în cadrul Autorității, a contestat modul de desfășurare a procedurilor de audiere, mai exact faptul că se politizează ANRE prin numirile avansate.

Comisiile de specialitate vor analiza această contestație și vor  prezenta punctul de vedere, urmând ca parlamentarii să voteze, probabil săptămâna viitoare, raportul final cu numirile pentru ANRE, care nu va suferi modificări, ne-au declarat surse parlamentare.

Propunerile Comisiilor de specialitate sunt: Vicepreședinte ANRE – Rodin Traicu, acesta urmând să se ocupe de partea de Energie, Mihai Albulescu și Florin Claudiu Roman – membri în Comitetul de Reglementare al ANRE. Cele mai multe controverse au fost iscate de candidatul propus de PNL, Florin Claudiu Roman, care și-a modificat CV-ul pentru a fi pe placul parlamentarilor, după ce a fost acuzat că nu îndeplinește condițiile legate de experiența profesională în energie.

Rodin Traicu a fost secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, având în sarcină coordonarea sectoarelor energetic, resurse minerale, industrie de apărare, relația cu parlamentul, relația cu sindicatele. În prezent, este membru în Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. De profesie inginer, Traicu este deputat social-democrat în Parlamentul României, ales în legislatura 2012-2016.

Mihai Albulescu a fost secretar de stat în Ministerul Energiei. Potrivit CV-ului său, este conferențiar la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești și a fost membru în diverse consilii de administrație la Transgaz, Conpet, Petrom și Termoelectrica. În plus, din 2002 până în prezent, este membru în comisiile de examinare pentru acordarea gradelor instalatorilor autorizați de către ANRE.

Claudiu Florin Roman este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba. La audieri, el le-a spus parlamentarilor că a lucrat doi ani în ANRGN – instituţia care se ocupa de reglementarea sectorului de gaze și a fost şi preşedinte al CA Electrica Serv timp de doi ani, dar şi la E.ON Gaz Distribuţie. Totodată, are cinci ani de experienţă ca secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.