O afacere pusă pe roate din pasiune pentru mașinile electrice. Tinerii de la Plugpoint au planuri mari pentru acest an: vor să producă și instaleze 50 de stații de încărcare în România și să demareze exporturile

Publicat pe Categorii Actual, Esential, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential O afacere pusă pe roate din pasiune pentru mașinile electrice. Tinerii de la Plugpoint au planuri mari pentru acest an: vor să producă și instaleze 50 de stații de încărcare în România și să demareze exporturile


„Cu o mașină electrică aș avea costuri reduse de transport, nu aș polua orașul și nu mi-aș face probleme cu autonomia sau cu „alimentarea” acesteia, în condițiile în care aș încărca mașina la birou sau acasă, în timpul nopții. În același timp, dacă aș avea un drum în afara orașului, nu m-ar deranja o oprire în plus pentru a-mi încărca mașina”


Alexandru BUZESCU, co-fondator Plugpoint

Posesorii de mașini electrice vor putea vedea coordonatele stațiilor instalate în țară și își vor putea face programări pentru încărcare de pe telefonul mobil. Cu banii primiți în competiția Startupperul Anului pentru locul 3, organizată de Total, o echipă de 5 tineri pasionați de mașini electrice de la Plugpoint lucrează la definitivarea unei platforme online de gestionare a stațiilor de încărcare pentru companii și aplicației pentru mobil dedicată persoanelor fizice. Pentru anul acesta, tinerii de la Plugpoint și-au propus să producă și să instaleze peste 50 de stații de încărcare în România, atât pe spații private, cât și pe domeniul public. Tot anul acesta, vor începe și exporturile, concomitent cu dezvoltarea unei rețele de distribuitori la nivel național.

Alexandru BUZESCU, co-fondator Plugpoint, ne-a prezentat – într-un interviu acordat InvesTenergy – proiectul câștigător în competiția Startupperul Anului, planurile de viitor, noile proiecte.

Alexandru, felicitări pentru locul 3 obținut la competiția Startupperul Anului. Mai întâi, aș dori să te prezinți și să ne spui de unde a venit pasiunea pentru mașini electrice și tot ce ține de acestea?

Startupperul Anului a fost o experiență frumoasă și mă bucur că ideea noastră a fost printre proiectele câștigătoare. Implicarea mea a început în 2017, alături de alți patru prieteni, care mi-au devenit, cu timpul, și asociați în Plugpoint. Inițiativa a aparținut inginerului nostru, extrem de pasionat de mașinile electrice. El a făcut prima stație de încărcare în 2013, iar noi ne-am alăturat ideii lui cu obiectivul de a o transforma într-o afacere sustenabilă. Așa am optimizat procesul de producție, toate stațiile noastre fiind fabricate aici, în România. Am început să contribuim la dezvoltarea rețelei de stații de încărcare și să găsim moduri de a le face mai accesibile posesorilor de mașini electrice.  Fiecare dintre noi are o experiență profesională diferită, lucru care ne-a permis să dezvoltăm în paralel producția de stații de încărcare și partea de soluții software pentru gestionarea infrastructurii create. În același timp, am reușit să rămânem receptivi la oportunitățile din mai multe arii.

Prezintă, te rog, proiectul câștigător în competiție…

Ne-am înscris în competiție cu un plan de a crea o infrastructură de stații de încărcare în România și cu soluții care să le facă accesibile utilizatorilor de mașini electrice, respectiv o aplicație pentru mobil dedicată persoanelor fizice și o platformă de gestionare a stațiilor de încărcare pentru companii. Toate acestea, cu obiectivul  de a contribui la creșterea gradului de adoptare a mașinilor electrice în țara noastră.

Ce veți face cu banii câștigați?

Premiul câștigat ne ajută să susținem instalarea primelor noastre stații de încărcare smart din România și să implementăm primele funcționalități ale aplicației. În prima etapă, utilizatorii vor putea vedea coordonatele stațiilor instalate în țară și își vor putea face programări pentru încărcare, fie că vorbim despre mașinile electrice sau cele cu plug-in hibrid.

Plugpoint este business-ul vostru. Sunteți 5 antreprenori. Cu ce vă ocupați, ce planuri/ obiective aveți? Noi proiecte?

Afacerea a început deja să ia amploare, astfel că anul acesta va fi unul plin pentru noi, având în vedere că ne-am propus ca obiectiv să producem și să instalăm peste 50 de stații de încărcare, atât pe spații private cât și pe domeniul public. Extinderea teritorială a rețelei Plugpoint va fi, pe de altă parte, susținută și de aplicațiile pe care le dezvoltăm anul acesta, urmând să lansăm atât aplicația pentru mobil, cât și platforma de gestionare online. Pentru ducerea acestor proiecte la bun sfârști, doi dintre asociații Plugpoint lucrează în permanență la cele două aplicații, în vreme ce restul asociaților se ocupă de producția și vânzarea stațiilor de încărcare. Tot anul acesta am început și exporturile, concomitent cu dezvoltarea unei rețele de distribuitori la nivel național.

Prind mașinile electrice în România? Cum se prezintă infrastructura de încărcare pentru mașini electrice? Ce este de făcut?

Da, din ce în ce mai multe persoane fizice și companii se orientează către mașinile electrice sau cele cu plug-in hibrid. Unul dintre factorii importanți de creștere a acestei piețe îl reprezintă finanțarea de către statul român cu aproximativ 10.000 de euro a achiziției unei mașini electrice și cu 5.000 de euro a unui autovehicul cu plug-in hibrid. Infrastructura de încărcare este în continuă dezvoltare, astfel că, în prezent, sunt peste 300 de stații publice în România și observăm în același timp că interesul companiilor pentru instalarea stațiilor de încărcare crește de la un an la altul.

Pentru a crește numărul de mașini electrice în România este însă necesară o infrastructură de stații de încărcare amplasate la nivelul întregii țări. Și numărul lor va trebui să fie mai mare. Astfel, în urma analizelor noastre bazate pe evoluția infrastructurii din țările cu număr mare de mașini electrice, ar trebui să avem o stație de încărcare publică la opt mașini electrice existente. În concluzie, cu cât dezvoltăm infrastructura mai repede, cu atât vom  avea premisele să avem mai multe mașini electrice și orașe mai puțin poluate.

Ești posesor al unei mașini electrice?

Nu am încă o mașină electrică, dar pot spune că primul autovehicul achiziționat de mine va fi cel puțin o mașină cu plug-in hibrid, dacă nu, chiar una 100% electrică.

Ce îi sfătuiești pe români?

Nu am un sfat general valabil pentru români, dar pot spune de ce eu aș fi foarte mulțumit cu o mașină electrică. Conduc 95% din timp prin București și, în general, stau destul de mult timp la semafor. Cu o mașină electrică aș avea costuri reduse de transport, nu aș polua orașul și nu mi-aș face probleme cu autonomia sau cu „alimentarea” acesteia, în condițiile în care aș încărca mașina la birou sau acasă, în timpul nopții. În același timp, dacă aș avea un drum în afara orașului, nu m-ar deranja o oprire în plus pentru a-mi încărca mașina. Sunt convins că în viitorul apropiat mulți vor realiza aceste avantaje și vor opta pentru o mașină electrică.

Mulțumesc Alexandru. Vă doresc succes.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Un comentariu la “O afacere pusă pe roate din pasiune pentru mașinile electrice. Tinerii de la Plugpoint au planuri mari pentru acest an: vor să producă și instaleze 50 de stații de încărcare în România și să demareze exporturile”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *