O decizie previzibilă a Guvernului Orban. Se renunță la chinezii de la CGN în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. România nu este obligată la compensații financiare deoarece nu a fost înființată compania de proiect

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal O decizie previzibilă a Guvernului Orban. Se renunță la chinezii de la CGN în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. România nu este obligată la compensații financiare deoarece nu a fost înființată compania de proiect
  • Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cere Nuclearelectrica abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 Cernavodă cu partenerii de la CGN
  • Cu aprobarea acționarilor, administratorii SNN vor iniția demersurile necesare pentru analiză și cristalizarea opțiunilor strategice privind construcția de noi capacități de producție de energie electrică din surse nucleare

Guvernul Orban a luat în sfârșit decizia  de încetare a negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power în proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă. În calitate de acționar majoritar, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, cere companiei Nuclearelectrica, printr-o adresă semnată de ministrul Virgil Popescu, abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 Cernavodă, respectiv încetarea negocierilor cu CGN. Premierul Ludovic Orban a anunțat din decembrie 2019 că este foarte probabil ca guvernul să renunțe la proiect. Decizia vine la un an după ce fostul guvern a semnat acordul pentru  înființarea unei companii cu capital mixt (joint venture) cu investitorul chinez, acesta fiind pasul final înainte de demararea lucrărilor. 

Guvernul Orban susține că garanțiile solicitate de CGN sunt de neacceptat și că acesta ar fi motivul. Totuși, este de notat că se renunță la investitorii chinezi pe fondul unor tensiuni dintre SUA și China, pe tema infrastructurii critice. China General Nuclear Power este pusă pe  „lista neagră” cu companii despre care se consideră că acționează împotriva securității naționale și intereselor de politică externă ale SUA.

Societatea Națională Nuclearelectrica informează actionarii și investitorii că, în data de 26.05.2020, a primit o solicitare de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor stabilită pentru data de 12.06.2020/15.06.2020 din partea acționarului majoritar, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, cu următoarele puncte:

  • Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum și a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018)
  • Mandatarea Consiliului de Administrație al SNN să inițieze procedurile/demersurile/acțiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum și încetarea efectelor juridice (prin acordul părților, denunțare etc) a următoarelor documente: “Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă (MoU), și respectiv a (îi) Acordului Investitorilor în formă preliminară”
  • Mandatarea Consiliului de Administrație al SNN de a iniția demersurile necesare pentru analiză și cristalizarea opțiunilor strategice privind construcția de noi capacități de producție de energie electrică din surse nucleare.

Povestea reactoarelor 3 și 4, de pe vremea lui Ceaușescu

Potrivit specialiștilor, construcția reactoarelor 3 și 4 a început în perioada comunistă, însă s-a renunțat. În  2009, Nuclearelectrica împreună cu  RWE, GDF Suez, ENEL, CEZ, ArcelorMittal și Iberdrola au format un joint venture pentru realizarea acestui proiect, însă fără sorți de izbândă. Companiile s-au retras din proiect.  Compania chineză China General Nuclear Power (CGN) intră în joc în 2013,  în timpul Guvernului Ponta, câștigând licitația fiind singurul participant.

Primul memorandum de înțelegere între SNN și CGN a fost semnat în 2015, după care au urmat zeci, sute de negocieri, cu costurile aferente.

Vestea bună este că România nu este obligată la compensații financiare pentru CGN deoarece nu a fost înființată compania de proiect.

Astfel, se ia în calcul construirea doar a unui singur reactor de către compania Nuclearelectrica. Potrivit unui scenariu în lucru la SNN, dacă nu se materializează negocierile cu partenerul chinez, Nuclearelectrica va dezvolta un singur reactor nuclear, nu două.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “O decizie previzibilă a Guvernului Orban. Se renunță la chinezii de la CGN în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. România nu este obligată la compensații financiare deoarece nu a fost înființată compania de proiect”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.