O nouă echipă de administratori la Electrica. Acționarii l-au ales pe specialistul George Cristodorescu, fost director general adjunct al E.ON Romania și l-au păstrat pe Gicu Iorga, Șef birou vamal ANAF. Ce experiență profesională au membrii noului CA

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport O nouă echipă de administratori la Electrica. Acționarii l-au ales pe specialistul George Cristodorescu, fost director general adjunct al E.ON Romania și l-au păstrat pe Gicu Iorga, Șef birou vamal ANAF. Ce experiență profesională au membrii noului CA

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor (AGOA) Electrica SA, legal și statutar constituită în data de 28 aprilie 2021, a ales, prin metoda votului cumulativ, un nou Consiliu de Administrație, format din șapte membri.  Acționarii Electrica au hotărât alegerea, pentru un mandat de patru ani, a următorilor membri ai Consiliului de Administraţie: Iulian Cristian Bosoancă, Gicu Iorga, Ion Cosmin Petrescu, Adrian Florin Lotrean, Radu Mircea Florescu, George Cristodorescu și Dragoș Valentin Neacșu.

Iulian Cristian Bosoancă, fost Preşedinte al Consiliului de Administraţie Electrica, din luna iulie 2020, are peste 20 de ani de experiență profesională în domeniul economic (contabilitate, financiar, fiscalitate). Din 2016, Bosoancă deține funcția de Președinte al C.E.C.C.A.R. – Filiala Mehedinți, precum și de lector în cadrul C.E.C.C.A.R. Totodată, este asociat și administrator în cadrul societății Expert Contabilitate & Servicii S.R.L. și în Cabinetul Individual de Expertiză contabilă și judiciară. În paralel, de 8 ani desfășoară și activitatea de mediere în cadrul unui Cabinet Individual de Mediator, membru al Corpului Mediatorilor din România. De-a lungul carierei, Bosoancă a fost membru în Consiliile de Administrație din diferite companii și este administrator neexecutiv, din data de 29 aprilie 2020, și Membru al Comitetului de Audit și Risc al Electrica.

Ion-Cosmin Petrescu este prezentat, pe site-ul Electrica, ca fiind licențiat în Cibernetică și Previziune Economică, Facultatea de Cibernetică, Academia de Studii Economice București. Nu am găsit prea multe informații despre acest candidat. Pe Linkedin (sperăm că este candidatul Petrescu în CA Electrica!!!), apare ca fiind Direcor Executiv IT la FNGCIMM SA –IFN. Campion al îmbunătățirii continue, concentrat pe rezolvarea problemelor, cu o experiență de peste 17 ani în industria de petrol și gaze B2B și servicii financiare, mai scrie pe Linkedin.

George Cristodorescu are experiență în sectorul energetic. A fost director general adjunct al E.ON Romania, precum și presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. În CV-ul acestuia se precizează că este freelancer. Este este cetățean german, licențiat în economie/administrarea afacerilor la Universitatea Worms, Germania. De asemenea, este licențiat în Finanțe, Resurse Umane, Marketing și Dezvoltare Organizațională, Universidad Austral de Chile, Valdivia, Chile și licențiat în Management în Construcții, Universitatea de Științe Aplicate, Biberach, Germania.

Adrian-Florin Lotrean, de profesie avocat, membru al Baroului București începand cu anul 2008, este licențiat  în Științe juridice, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș–Bolyai Cluj-Napoca, precum și în Științe economice, Contabilitate și expertiză financiară, Facultatea de Științe Economice, Universitatea de Vest Timișoara. Este practician în insolvență, membru al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență începand din anul 2007.

Atilla Kovacs nu are nicio legătură cu domeniul energetic, dar vrea să fie administrator la Electrica. Nu este singurul în această situație, după cum remarcăm. Este doctor în Filosofie, Universitatea Babeș–Bolyai Cluj-Napoca, a absolvit Colegiul Național de Apărare, Bucureşti. Are studii doctorale – Filosofie și la Universitatea Eötvös Loránd, Budapesta. Potrivit CV-ului, este asistent universitar  și a deținut funcții politice din 1998, de vicepreședinte, respectiv președinte la Organizația județeană UDMR. A fost consilier municipal în Braşov.

Dragoș Valentin Neacșu este membru în Consiliul Bursei de Valori București. A lucrat la  Erste Asset Management și BCR Asset Management, ca Chief Executive Officer, fost  Director Financiar Deloitte Consultanta, fost secretar de stat Ministerul Finanțelor. Deține un Master în Managementul Afacerilor (MBA), Școala de Înalte Studii Postuniversitare de Management, Academia de Studii Economice din București. A absolvit Programul Canadian, în cooperare cu McGill University si University of Quebec în Montreal (UQAM) – specializarea Marketing. Este de profesie inginer – Facultatea de Instalații pentru Construcții, Institutul de Construcții București (actual Universitatea Tehnică București).

Gicu Iorga – administrator în funcție până  data AGOA, a fost înscris de drept pe lista candidatilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Administrație. A fost numit începând cu luna martie 2021 Șef birou vamal în cadrul ANAF – DGV București. Cu toate că în privința sa există suspiciuni de incompatibilitate, acționarii l-au ales în continuare la cârma Electrica. Iorga a fost secretar general adjunct în Ministerul Economiei și este cunoscut ca preşedinte al clubului de table din Giurgiu.

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/cu-doua-zile-inainte-de-aga-continua-dezvaluirile-la-electrica-administrator-si-candidat-gicu-iorga-in-situatie-de-incompatibilitate-ramona-ungur-a-demisionat-bogdan-george-iliescu-este-in-conti/

La şedinţa AGOA au participat personal, prin reprezentant sau prin vot prin corespondenţă, acţionarii înscrişi în registrul acţionarilor ţinut de Depozitarul Central la data de 30 martie 2021, stabilită ca dată de referinţă, cvorumul fiind de 89,63% din totalul drepturilor de vot şi de 87,85% din capitalul social al Societăţii.

Electrica a anunțat că sunt considerați revocați următorii membri ai Consiliului de Administrație: Valentin Radu, Dragoș Andrei și Bogdan George Iliescu. Aceștia nu au fost confirmați ca urmare a aplicării metodei votului cumulativ, mandatul lor încetȃnd pe cale de consecință la data prezentei AGOA. În data de 22 aprilie 2021, Ramona Ungur și-a prezentat demisia, cu efect imediat, din funcția de administrator al companiei și a renunțat la calitatea de candidat în cadrul alegerilor pentru Consiliul de Administrație, se precizează într-un comunicat al companiei.

În ședința AGOA s-a aprobat și Politica de remunerare pentru Administratori și Directorii Executivi ai Societății Energetica Electrica S.A..

La propunerea Consiliului de Administrație al Electrica SA, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat, tot în data de 28 aprilie 2021, repartizarea profitului net al exerciţiului financiar 2020, valoarea totală a dividendelor brute, 247.873.693 lei, precum și valoarea dividendului brut pe acţiune, 0,73 lei. Data aprobată pentru plata dividendelor este 25 iunie 2021.

Acționarii au aprobat, de asemenea, situațiile financiare anuale la nivel individual și consolidat ale Electrica, pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2020, întocmite în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară adoptate de către Uniunea Europeană, pe baza Raportului Administratorilor pentru anul 2020 și a Raportului Auditorului Independent asupra Situațiilor Financiare Anuale Consolidate. Totodată, au fost aprobate bugetele de venituri și cheltuieli ale Electrica aferente exercițiului financiar 2021, la nivel individual și la nivel consolidat.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu  o acoperire de 18 județe din trei zone geografice pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *