Conducerea Transgaz cere, din nou, aprobarea acționarilor pentru achiziționarea de servicii de consultanță și reprezentare juridică necesare în investigațiile și litigiile din partea și/sau cu implicarea Comisiei Europene prin DG Competition.
La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a anunțat că a deschis o procedura oficială de investigare pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale UE.
Într-un document oficial al CA Transgaz se menționează: „Decizia CE nr. C9 (2017)3835 prin care au fost demarate în mod oficial procedurile, are ca obiect investigarea unor posibile restricții a fluxului liber de gaze naturale dinspre România către statele membre învecinate, inclusiv prin utilizarea strategică a: tarifelor de transport în punctele de interconectare; investițiilor insuficiente sau a proiectelor de infrastructură relevante; argumentelot tehnice nefondate ca pretext pentru a împiedica/justifica întârzierile în exporturi, toate acestea constituind presupuse încălcări ale legislației”.
Din același document, aflăm că,”în perioada 13-16 iunie 2017, s-a derulat o nouă inspecție în vederea stabilirii vreunei încălcări a regulilor stabilite de către articolul 101 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE), în cazul AT.40483″. Potrivit articolului menționat, „sunt incompatibile cu piața internă și interzise orice acorduri între întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate care pot afecta comerțul dintre statele membre și care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței în cadrul pieței interne”.
Ambele cazuri complexe, investigate de CE, îngrijorează conducerea Transgaz, care ia în calcul posibilitatea extinderii investigațiilor efectuate de DG Competition asupra activității companiei. Ca urmare, conducerea companiei insistă asupra necesității achiziționării de servicii de consultanță, sistență și reprezentare juridică, respectiv contractarea acestor servicii cu acele case de avocatură care să protejeze și să apere interesele societății la cel mai înalt nivel de competență.
Având în vedere complexitatea juridică a spețelor și problemelor juridice în care sunt implicate entități internaționale cum este Comisia Europeană, precum și potențialele consecințe negative ale acestora asupra activității Transgaz, este necesar ca toate acțiunile, documentele, audierile, apărările să fie pregătite/analizate/negociate prin intermediul unei case de avocatură a cărei experiență similară garantează profesionalismul și șansele de diminuare a impactului negativ asupra activității Transgaz, susțin reprezentanții Consiliului de Administrație în referatul care va fi prezentat acționarilor, în ședința din data de 10 august 2017.
Șefii Transgaz au mai primit undă verde de la acționari să angajeze avocați specializați pentru potențiale diferende cu Comisia Europeană, în urmă cu un an. Într-o acțiune fără precedent în România, inspectorii DG Competition însoțiți de reprezentanți ai Consiliului Concurenței au fost, la începutul lunii iunie 2016, în control la trei dintre marile companii din sectorul gazelor naturale, printre care și Transgaz. Aceștia au investigat potențiale practici anti-competitive în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, legate de un presupus comportament anti-competitiv care ar împiedica exportul de gaze naturale din România în alte state membre UE.