O nouă lege pentru ANRE: Independentă, dar rămâne sub control parlamentar. Comitetul de reglementare va sesiza Parlamentul și Guvernul când apar dezechilibre în piața de energie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica O nouă lege pentru ANRE: Independentă, dar rămâne sub control parlamentar. Comitetul de reglementare va sesiza Parlamentul și Guvernul când apar dezechilibre în piața de energie

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE va sesiza Parlamentul și Guvernul despre existența unor dezechilibre în piața de energie din România și va informa cu privire la modificările legislației Uniunii Europene în domeniul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, elaborând și prezentând propuneri în acest sens. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a fost modificată și completată prin Legea nr. 1/2018, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României și este în vigoare începând cu data de 7 ianuarie 2018.

Foto: Ședință a Comsiei de anchetă a ANRE, la Palatul Parlamentului

De remarcat că, reglementatorul este lăsat în grija Parlamentului, care va decide în continuare, rapid și după bunul plac al Comisiilor de specialitate, cine va conduce ANRE. “Numirea membrilor Comitetului de reglementare al ANRE, cu nominalizarea funcțiilor, se face la propunerea comună a Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, a Comisiei pentru transporturi și energie a Senatului și a Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, în termen de 30 de zile de la vacantarea funcției/funcțiilor respective”, conform Legii 1/2018.

De altfel, ANRE este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, dar rămâne sub control parlamentar.

La sesizarea deputatului Iulian Iancu, care conduce Comisia de anchetă a ANRE, că „au fost emise reglementări ciudat de permisive”, prin noua lege, sunt introduse mai multe obligații de partea reglementatorului. Astfel, ANRE va îndeplini la termen prevederile legale de transpunere prin reglementări, decizii sau norme a prevederilor din actele normative la nivel de lege. Totodată, va aplica la termen programul de măsuri prezentat comisiilor parlamentare, pentru remedierea eventualelor lipsuri semnalate. ANRE va  elabora sau modifica, după caz, legislația secundară ca urmare a modificărilor legislației sau regulamentelor din domeniul energiei electrice, termice și al gazelor naturale în plan european.

ANRE va da raportul la cinci Comisii parlamentare

Potrivit noii legi, Raportul anual de activitate al ANRE va fi analizat de Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, Comisia pentru transporturi și energie a Senatului, Comisia economică, industrii și servicii a Senatului, Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților și Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a Senatului. Comisiile vor întocmi și adopta un raport comun, care se va prezenta celor două Camere ale Parlamentului.

La solicitarea comisiilor, ANRE va prezenta și rapoarte specifice activității sale, precum și un program de măsuri concrete pentru remedierea eventualelor lipsuri semnalate în aceste rapoarte specifice și/sau în raportul anual.

Curtea de Conturi va verifica doar operațiunile economico-financiare

Verificarea activității ANRE de către Curtea de Conturi a României se realizează numai asupra operațiunilor economico- financiare efectuate de ANRE, care se reflectă în bugetul de venituri și cheltuieli și în situațiile anuale, se precizează în Legea1/2018.

Reamintim că au fost o serie de controverse pe tema mandatului de control al Curţii de Conturi. După ce a încins spiritele cu un Raport de audit al performanţei privind piaţa de energie electrică în perioada 2010 – 2014, care a iscat nenumarate obiecțiuni, Curtea de Conturi nu a mai plecat de la ANRE, controlul fiind extins la 4 ani consecutiv! Prin noua lege, ANRE va fi supusă exclusiv controlului parlamentar, Instanţele judecătoreşti fiind singurele în măsură să se pronunţe asupra legalităţii reglementărilor emise de ANRE şi metodologiilor de stabilire a tarifelor de distribuţie şi transport energie electrică.

Crește numărul angajaților ANRE

ANRE poate face angajări în 2018. Conform noii legi, numărul maxim de posturi din ANRE este de 350, exclusiv membrii Comitetului de reglementare, față de 300 cât era menționat în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007.

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *