Oamenii luminii. Energie pentru viață în casele izolate din Munții Apuseni. Un reportaj de Teodora Vasâlca, NewsEnergy

Publicat pe Categorii CSR, Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Oamenii luminii. Energie pentru viață în casele izolate din Munții Apuseni. Un reportaj de Teodora Vasâlca, NewsEnergy

Energie pentru viață, energie pentru gospodăriile izolate din Munții Apuseni. Asta face de 5 ani Asociația Energia Inteligentă, cu sprijinul partenerilor, prin proiectul „Energie pentru Viață”.

La finalul săptămânii trecute, Asociația Energia Inteligentă a montat panouri fotovoltaice în cinci gospodării izolate din Munții Apuseni, care nu au avut niciodată curent electric. În sprijinul asociației au venit companiile Ostenweg Sysplan, ALRO, ALUM, Romgaz, Transgaz, E.ON, OMV Petrom, EM360 Group, România Durabilă, VERTIK și Electroscape Mediaș.

Foto: NewsEnergy

Media de vârstă a beneficiarilor proiectului este 74 de ani. Toate aceste case sunt la cel puțin 5 km distanță de primul magazin, iar primul dispensar se găsește la distanțe considerabile, în alte localități.

Teodora Vasâlca, fondator NewsEnergy, a fost alături de Oamenii Luminii, cum i-a denumit în reportajul publicat pe www.newsenergy.ro, în această acțiune aducătoare de lumină în casele izolate din Munții Apuseni. „Vrem să aducem o rază de speranță acestor oameni, care sunt suficient de departe pentru a nu fi racordați la rețeaua de energie electrică, dar prea aproape de această rețea pentru a beneficia de finanțare pentru montarea de panouri  fotovoltaice. Marea lor majoritate sunt oameni în vârstă care și-au petrecut întreaga viață în aceste locuri și pentru care traiul în aceste condiții a devenit extrem de greu din cauza vârstei înaintate. În momentul de față, folosesc lămpi cu gaz și lumânări pentru a face lumină în case, pentru ei diferența dintre întuneric și lumină nu o face simpla apăsare a unui întrerupător”, a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Cu permisunea Teodorei, preluăm o parte din reportajul scris din suflet pe InvesTenergy. Tot interviul poate fi citit pe:

https://newsenergy.ro/oamenii-luminii-energie-pentru-viata-in-casele-izolate-din-muntii-apuseni-reportaj/

Felicitări Asociația Energia Inteligentă! Felicitări Dumitru Chisăliță! Felicitări Oamenilor luminii!

Prima casă care a primit energie prin proiectul asociației este cea a domnului Dumitrașcu, de 86 de ani. Stă singur în această casă în care și-a trăit anii, însă îl vizitează periodic copiii. Toată viața lui a fost cioban. Din primăvară până în toamnă mergea singur la pășunat cu oile lui, însoțit de o armată de 16 dulăi ciobănești, ne povestește pe drum Dumitru Chisăliță. La vârsta lui, sprijinit de baston, nea Dumitrașcu tot mai urcă și coboară spre vale din când în când.

Sub un soare deja arzător, urcăm și noi spre casa lui, oprindu-ne tot mai des să ne tragem sufletul. „Hai, că nu e așa de greu, ăsta e chiar un drum ușor”, spune râzând Dumitru Chisăliță. Președintele Asociației Energia Inteligentă este pasionat de munte, fiind autorul a patru volume dedicate drumețiilor montane, denumite „Cu familia prin România”.

Așa a și descoperit cele cinci case izolate din Întregalde și s-a hotărât să le ajute să aibă acces la electricitate, montându-le sisteme fotovoltaice. Pentru că nu există cale de acces rutier spre cele două case, echipamentele au fost urcate într-un car tras de boi. Acolo, în sălbăticia muntelui unde mașinile nu pot ajunge, doar animalele pot fi de ajutor. Continuăm să urcăm prin iarba presărată cu flori de toate culorile, sub cerul albastru ca marea. Din când în când mă întorc și admir crestele superbe ale muntelui din zare.

Vă invităm să citiți interviul complet pe http://www.newsenergy.ro


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *