Oficiali ai Ministerului Energiei din Republica Polonă – în vizită de lucru la CNE Cernavodă

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic Oficiali ai Ministerului Energiei din Republica Polonă – în vizită de lucru la CNE Cernavodă

CNE Cernavodă a fost gazda unei vizite de lucru a Ministrului Energiei Victor Grigorescu și Subsecretarului de stat din Ministerul Energiei din Republica Polonă, Michal Kurtyka, însoțiți de reprezentanți di cele două ministere și Ambasadei Republicii Polone la București.

foto Nucleareloectrica

Sursa foto: Nuclearelectrica

Sursa  “Vizita de lucru la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă a avut drept obiectiv prezentarea experienței în exploatarea în condiții de siguranță a Unităților 1 și 2 de la Cernavodă și a rezultatelor obținute, care au condus la aprecieri pozitive din partea forurilor internaționale de specialitate (ex. clasarea Unității 1 pe locul 14 la nivel mondial, respectiv a Unității 2 pe locul 3 la nivel mondial, conform revistei Nuclear Engineering International / 2015), precum și ale misiunilor internaționale de evaluare inter pares. Au fost evidențiate de asemenea obiectivele, valorile, modalitatea de gestionare cotidiană și de planificare a activității, oferindu-se date punctuale cu caracter tehnic cu ocazia vizitării instalației. Informațiile oferite au fost salutate de partea poloneză, în special având în vedere intenția acestei țări de a dezvolta propriul program nuclear”, se precizează într-un comunicat al Minsiterului Energiei.

La sediul ministerului, cei doi oficiali au derulat un schimb de opinii și experiență, abordând subiecte de actualitate aflate pe agenda europeană din domeniul energiei, precum și evoluții specifice sectoarelor energetice din România și Polonia, cu obiectivul de a identifica direcții viitoare de cooperare bilaterală. O temă prioritară a fost cea legată de asigurarea securității aprovizionării cu energie la nivelul Uniunii Europene (UE), context în care au fost puse în discuție cele două propuneri de acte legislative ale UE prezentate de Comisia Europeană în luna februarie 2016 în cadrul pachetului de măsuri privind securitatea energetică durabilă, aflate în prezent în proces de negociere la nivelul instituțiilor decizionale ale UE.

Potrivit comunicatului Ministerului Energiei, a fost accentuată de asemenea importanța diversificării rutelor și surselor de aprovizionare, cele două părți trecând în revistă stadiul și perspectivele realizării proiectelor majore de infrastructură energetică în care sunt implicate. În legătură cu acest subiect, Ministrul Energiei din România a subliniat progresele înregistrate în dezvoltarea unor proiecte precum interconectarea sistemelor de transport gaze naturale din România și Bulgaria sau dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului de Transport Gaze Naturale pe coridorul conductei de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), proiecte a căror finalizare va avea un rol important în asigurarea unui grad sporit de securitate energetică în regiune.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.