- Referitor la Neptun Deep, “se va lua o decizie finala de investiție în 2018, aceasta depinzând de regimul fiscal, liberalizarea pieței gazelor și dezvoltarea infrastucturii de gaze naturale”
Profitul OMV Petrom înainte de impozitare pentru prima jumătate a anului în curs a fost de 1.583 milioane lei, comparativ cu 1.456 milioane lei din aceeași perioadă a anului precedent, respectiv cu 6% mai mare, potrivit rezultatelor financiare pentru ianuarie – iunie și T2 2018.
Aspecte-cheie T2/18, prezentate de OMV Petrom într-un comunicat de presă:
- flux de trezorerie din activități de exploatare de 1,4 miliarde lei;
- dividende plătite in valoare de 1,1 miliarde lei;
- rezultat din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, de 735 milioane lei;
“În primele șase luni ale anului 2018, impactul pozitiv datorat îmbunătățirii prețurilor mărfurilor tranzacționabile a fost parțial contrabalansat de efectele reviziei generale planificate a rafinăriei, care s-a încadrat în timp și buget. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din 1-6/18 a ajuns la 1,7 mld lei, stabil față de valoarea din 1-6/17, segmentul Upstream având cea mai mare contribuție. Revizia de șase săptămâni a rafinăriei a afectat rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al Downstream Oil cu aproximativ (150) mil lei. În plus, revizia generală a condus la profituri nerealizate de aproximativ (260) mil lei la nivel de Grup, care sunt eliminate în linia Consolidare. Acest efect va fi reversat până la finalul anului în curs, pe măsură ce țițeiul depozitat va fi procesat, iar stocurile de țiței vor reveni la valori normale”, se precizează în comunicatul transmis de OMV Petrom.
Fluxul de trezorerie din activități de exploatare a fost de 3,2 mld lei în 1-6/18, cu 7% mai mare fata de 1-6/17. Așa cum am anticipat, ne-am intensificat activitatea investițională, numărul sondelor și sidetrack-urilor în Upstream fiind de peste două ori mai mare, în timp ce în Downstream Oil am finalizat revizia rafinăriei, trecând la un ciclu de revizie de patru ani. Toate acestea s-au reflectat într-un flux de trezorerie din investiții de aproximativ 2 mld lei, aproape dublu fata de 1-6/17. În 1-6/18, am plătit dividende de 1,1 mld lei. Toate aspectele menționate mai sus au condus la un flux de trezorerie extins, după plata de dividende, în valoare de 93 mil lei in 1-6/18, susțin reprezentanții companiei.
Perspective OMV Petrom pentru întregul an 2018
Mediul de piață:
- Pentru anul 2018, OMV Petrom preconizeaza ca pretul mediu al titeiului Brent va fi de 70 USD/bbl (revizuit in crestere fata de estimarea anterioara de 68 USD/bbl). Anticipam o crestere a diferentialului dintre titeiurile Brent si Ural comparativ cu anul 2017;
- Marjele de rafinare sunt estimate a se situa sub nivelul din 2017;
- Cererea pentru produsele petroliere, gaze naturale si electricitate se estimeaza ca va fi relative similara comparativ cu 2017.
Mediul fiscal si de reglementare:
- Un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor reprezinta o cerinta esentiala pentru dezvoltarea investitiilor noastre viitoare, atat onshore, cat si offshore.
- Cateva amendamente au fost aduse Legii 123/2012, inclusive majorarea cotelor procentuale de volume de gaze naturale ce trebuie tranzactionate pe pietele centralizate din Romania de catre participantii la piata angro (50% in calitate de vanzatori si 40% in calitate de cumparatori). Noile cote procentuale se aplica incepand cu 1 ianuarie 2019 si pot fi majorate anual prin decizie ANRE;
- Proiectul de lege privind activitatile offshore a fost aprobat in Parlament si trimis Presedintelui spre promulgare; autoritatile au indicat in mod public ca vor urma clarificari suplimentare.
În ce privește evoluția OMV Petrom Grup, se așteaptă să se genereze un flux de trezorerie extins dupa plata dividendelor pozitiv, susținut de prețuri favorabile ale măfurilor.
Valoarea investițiilor (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3,7 mld lei, din care circa 75% dedicată proiectelor din Upstream, se precizează în raportul OMV Petrom.
Referitor la Neptun Deep, se va lua o decizie finala de investiție în 2018, aceasta depinzând de regimul fiscal, liberalizarea pieței gazelor și dezvoltarea infrastucturii de gaze naturale.
În ce privește producția, conducerea OMV Petrom își propune gestionarea declinului în jur de 4% față de anul anterior, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului. În continuare, concentrarea va fi pe barilii cei mai profitabili, alte 50–60 de zăcăminte urmând a fi vandute. Sunt planificate investiții de aproximativ 2,8 mld lei (excluzand lucrarile de explorare si evaluare capitalizate), care include mai mult de 100 de sonde noi si sidetrack-uri, aproximativ 1.000 de reparatii capitale si proiectul Neptun Deep.
În explorare, investitiile sunt estimate la circa 460 mil lei datorita cresterii preconizate a cotei de participare in asocierile in participatiune de explorare si a cheltuielilor mai mari pentru foraj si testare. Pe Downstream, volum relativ similar al vanzarilor de gaze naturale si productie neta de electricitate este estimate a fi mai mare fata de 2017.