OMV Petrom, rezultate la 9 luni: Profitul s-a dublat, la 1,7 miliarde lei, investițiile au scăzut cu 23%, contribuția la buget a crescut cu 20%

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic OMV Petrom, rezultate la 9 luni: Profitul s-a dublat, la 1,7 miliarde lei, investițiile au scăzut cu 23%, contribuția la buget a crescut cu 20%
 • Producția de electricitate a crescut cu 9%, compania asigurând 7% din producția României

OMV Petrom a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 1,7 miliarde de lei, în creștere cu peste 100%  față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivt rezultatelor prezentate de grup pentru ianuarie – septembrie și T3 2021 .

În România, cererea pentru produse energetice a fost, în general, peste nivelurile pre-COVID, precizează compania. Rezultatul din exploatare CCA a fost în valoare de 2,8 miliarde lei, cu 56% mai mare decât la T3 2020, dar sub nivelul de dinainte de criză.

În timp ce valoarea investițiilor a scăzut cu 23 %, fiind de 1,8 miliarde lei, contribuția OMV la bugetul de stat a fost mai mare cu 20%, totalizând 8,7 miliarde lei.

Cum se prezintă PMV Petrom

Upstream

Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale: 1,2 miliarde lei versus 19 milioane lei la 1-9/20, în principal datorită prețurilor mai mari la țiței.

Producția a scăzut cu 10%, în principal din cauza vânzării activelor de producție din Kazahstan în T2/21, a declinului natural accentuat din principalele zăcăminte, precum și a activităților operaționale de mentenanță.

Costul de producție a crescut cu 19% la 12,7 USD/bep, reflectând în principal scăderea producției disponibile pentru vânzare.  

Downstream Oil

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale: 1,5 miliarde lei, cu 26% mai mare, reflectând marjele de rafinare foarte bune și redresarea cererii.

Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom: 4,78 USD/bbl, în creștere de la 3,19 USD/bbl la 1-9/20, susținut de diferențialele mai mari pentru produse, atât pentru benzină cât și pentru distilatele medii.

Rata de utilizare a rafinăriei: 95%, comparativ cu 90% la 1-9/20, semnificativ peste media europeană.

Volumele vânzărilor cu amănuntul, la nivel de Grup, mai mari cu 14% mai mari, reflectând cererea solid de carburanți în piață. 

Downstream Gas

Rezultat din exploatare excluzând elementele speciale: 337 milioane lei, cu 31% mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, afectat semnificativ de rezultatul contractelor forward de energie electrică într-un mediu cu prețuri în creștere.

Volumele de vânzări gaze naturale: 37 TWh, cu 16% mai mici din cauza volumelor mai mici de achiziții.

Producția netă de electricitate: 3,24 TWh, cu 9% mai mare, asigurând 7% din producția de electricitate a României. Contribuție la securitatea aprovizionării prin echilibrarea pieței și prin serviciile auxiliare.    

OMV Petrom va deveni operator în cazul în care Romgaz finalizează preluarea participației în proiectul Neptun Deep, fiind focusată pe regiunea Marea Neagră, se precizează în comunicatul companiei.

Realizări ale OMV Petrom în primele 9 luni ale anului în curs:

 • a semnat contractul de împărțire a producției pentru Perimetrul II, offshore Georgia
 • investiții de aproximativ 32 mil EUR într-o nouă campanie de foraj în Marea Neagră
 • a finalizat vânzarea subsidiarelor din Kazahstan 
 • portofoliu diversificat pentru captarea oportunităților oferite de tranziția energetică
 • intră pe piața de distribuție a gazului natural lichefiat în iunie și efectuează prima livrare de GNL în septembrie
 • OMV Petrom și Renovatio au anunțat un parteneriat pentru mobilitate electrică în România

OMV Petrom va investi aproximativ 70 milioane euro în rafinăria Petrobrazi pentru înlocuirea camerelor de cocsare până la sfârșitul anului 2023, din care 11 milioane euro anul acesta.

Sustenabilitate și implicare socială 

 • Investiții de 1,5 milioane euro la Petrobrazi pentru creșterea eficienței sistemului de iluminat
 • OMV Petrom colectează uleiul alimentar uzat de la consumatorii casnici în stațiile OMV
 • OMV Petrom continuă programul de învățământ profesional dual Școala Petroliștilor și în 2021
 • OMV Petrom a fost sponsorul oficial al celei de-a 10-a ediții a Semimaratonului București
 • România Eficientă a lansat Calculatorul de Eficiență Energetică pentru consumatorii casnici de energie
 • OMV Petrom a finalizat prima etapă a campaniei de împădurire din 2021, în cadrul proiectului “România plantează pentru mâine”
 • OMV Petrom a sprijinit programul “Vreau la școală” inițiat de organizația “Salvați copiii”, cu suma de 300.000 EUROMV Petrom a contribuit cu 200.000 EUR la proiectul „Țară, țară, vrem campioane!” pentru susținerea performanței în gimnastica românească.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.