OPCOM administrează acum o piață intrazilnică de energie electrică cuplată

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic OPCOM administrează acum o piață intrazilnică de energie electrică cuplată
  • Tranzacționarea continuă prin intermediul mecanismului de cuplare a pieţelor a decurs fără niciun incident în prima zi de tranzacţionare pentru livrare în data de 20 noiembrie 2019, inclusiv prin tranzacții transfrontaliere, anunță OPCOM

Funcționarea în regim cuplat a pieței intrazilnice de energie electrică din România cu piețele din celelalte 20 de țări participante la proiectul european de introducere a tranzacționării transfrontaliere pan-europene pe orizontul intrazilnic a fost lansată cu succes în 19 noiembrie 2019, anunță Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale – OPCOM.

La cinci ani de la lansarea cu succes în data de 19 noiembrie 2014 a cuplării pieţelor de energie electrică pentru ziua următoare din România, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, ieri, 19 noiembrie 2019, a fost lansată funcționarea în regim cuplat a pieței intrazilnice de energie electrică din România cu piețele din celelalte 20 de țări participante la acest proiect european de introducere a tranzacționării transfrontaliere pan-europene pe orizontul intrazilnic, respectiv Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia și Spania.

OPCOM comunică că tranzacționarea continuă prin intermediul mecanismului de cuplare a pieţelor a decurs fără niciun incident în prima zi de tranzacţionare pentru livrare în data de 20 noiembrie 2019, inclusiv prin tranzacții transfrontaliere.

Toate procesele funcţionează conform planificării, după ce în data de 12 noiembrie 2019, a fost lansată în funcționare comercială noua platformă de tranzactionare M7 Trading care deservește piața intrazilnică de energie electrica din România și facilitează conectarea acesteia la sistemul IT central care asigură corelarea ofertelor participanților la piață  într-un registru unic de ordine, cu luarea în considerare a capacităților transfrontaliere furnizate de operatorii de transport și de sistem, potrivit comunicatului transmis de OPCOM.

Victor Ionescu, Director General OPCOM, a declarat: „Acest succes reprezintă un mare pas înainte în vederea finalizării Cuplării unice a piețelor intrazilnice așa cum prevede Regulamentul 1222/2015. Echipa proiectului a muncit mult pentru alăturarea, împreună cu celelalte țări din cel de-al 2-lea val SIDC, țărilor care funcționau deja de mai mult de un an în regim cuplat. OPCOM administrează acum o piață intrazilnică de energie electrică cuplată care va aduce beneficii participanţilor la piaţă prin intensificarea posibilităților de echilibrare mai exactă a pozițiilor aproape de timpul real. Adresăm mulțumirile noastre participanților la piață pentru înțelegerea și colaborarea din aceste ultime săptămâni, ANRE pentru sprijinul acordat în adaptarea regulilor aplicabile pieței intrazilnice și Transelectrica pentru parteneriatul solid în această nouă provocare pentru piața de energie electrică din România. Așteptăm participanții la Piața intrazilnică din România funcționând în regim cuplat să utilizeze intens acest instrument pentru ajustarea comercială a pozițiilor cu doar o oră anterior livrării”.

Cuplarea piețelor permite o mai mare eficiență a tranzacționării și alocării capacității de interconexiune, care ar trebui să conducă la o mai mare securitate în alimentare, o utilizare mai bună a resurselor de producere, o lichiditate sporită și o concurență mai mare, cu efecte benefice asupra pieței și a consumatorilor finali.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *