OPCOM anunță recorduri absolute pe Piața Intrazilnică de energie electrică, ziua de livrare 9 august: volum tranzacționat – 9.457,8 MWh, import – 8.930,9 MWh, 2.792 tranzacții încheiate

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Energie Electrica si termica OPCOM anunță recorduri absolute pe Piața Intrazilnică de energie electrică, ziua de livrare 9 august: volum tranzacționat – 9.457,8 MWh, import – 8.930,9 MWh, 2.792 tranzacții încheiate

OPCOM anunță recorduri zilnice absolute pe Piața Intrazilnică de energie electrică de la lansarea primului mecanism de tranzacționare în iulie 2011.

Astfel, pentru ziua de livrare 09.08.2020, s-au înregistrat:

– un volum zilnic tranzacționat de 9.457,8 MWh

– un volum orar tranzacționat de 763,9 MWh/h, înregistrat pentru intervalul orar 20

– un volum zilnic tranzacționat transfrontalier – Import  de 8.930,9 MWh

Au fost încheiate 2.792 tranzacții, respectiv o cotă de piață de  7,74%.

Odată cu creșterea producției intermitente din surse regenerabile, interesul pentru tranzacționarea pe piețele intrazilnice s-a intensificat, acestea devenind instrumentul cel mai eficient pentru participanții la piață să se mențină în echilibru comercial după închiderea porților piețelor anterioare, susțin reprezentanții OPCOM, într-un comunicat.

Totodată,  potrivit acestora, piața intrazilnică rămâne un instrument esențial care permite participanților la piață să ia în considerare schimbările neașteptate ale consumului sau producției, menținerea unei poziții echilibrate în rețea cât mai aproape de momentul livrării fiind benefică atât pentru participanții pe piață, cât și pentru sistemele energetice care își reduc astfel nevoia de rezerve și costurile asociate.

Funcționarea pieței intrazilnice în regim cuplat începând cu 19 noiembrie 2019, conectează piața din România cu majoritatea țărilor UE și permite comerțul transfrontalier cu energie electrică, facilitând accesul participanților la piață la piețele angro din țările vecine.

Începând cu anul 2000, OPCOM – Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale s-a angajat să consolideze un mediu de piață unde se tranzacționează energie și certificate de mediu în condiții de transparență și integritate. Portofoliul de tranzacționare oferit de OPCOM cuprinde produse de energie electrică și gaze naturale, precum și certificate verzi. Mai mult de 900 companii utilizează produsele disponibile pentru tranzacționare pe piețele de energie electrică și gaze naturale pe termen scurt și pe piețele de certificate verzi, precum și pe pietele pe termen lung pentru contractele bilaterale pentru energie electrică, gaze naturale și certificate verzi. Suplimentar, OPCOM este responsabil de decontarea tranzacțiilor încheiate pe piețele de energie electrică pe termen scurt, pe piața de echilibrare, precum și a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea. OPCOM acționeaza ca mecanism de raportare înregistrat conform REMIT gestionând mai mult de 480 de acorduri de raportare de date de pe piețele de energie electrică și gaze naturale. OPCOM este, de asemenea, Operator al Pietei de Energie Electrica Desemnat (OPEED), nominalizat în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/1222 pentru efectuarea cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare și a piețelor intrazilnice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *