OPCOM: Cuplarea unică a piețelor pentru ziua următoare este pregătită pentru potențialele consecințe ale Brexit

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic OPCOM: Cuplarea unică a piețelor pentru ziua următoare este pregătită pentru potențialele consecințe ale Brexit

Operatorii pieței de energie electrică desemnați (OPEED) și operatorii sistemelor de transport (OTS) sunt pregătiți pentru un potențial scenariu în care Regatul Unit părăsește UE fără acord la data de 31 octombrie 2019, potrivit unui comunicat publicat de OPCOM.

În cazul în care acest scenariu se întâmplă, consecința ar fi eliminarea Marii Britanii (GB) din cuplarea implicită a piețelor pentru ziua următoare. În acest caz, ultima alocare implicită pe BritNed, IFA și Nemo Link va avea loc la data de 31 octombrie (D-1), pentru ziua de livrare 1 noiembrie (D). Prima alocare explicită pentru capacitate zilnică pentru BritNed, IFA și interconectorii NemoLink se va desfășura la data de 1 noiembrie (D-1), pentru ziua de livrare 2 noiembrie (D), se precizează în comunicat.

Datorită incertitudinii din jurul Brexit, OPEED-urile și OTS-urile au convenit asupra unei soluții pentru scenariul în care Regatul Unit părăsește UE fără un accord, respective eliminarea din SDAC a zonei de ofertare GB și a liniilor de interconexiune cu aceasta.

Piața unică de energie electrică (SEM), care cuprinde Irlanda insulară, va rămâne în cadrul cuplării implicite a pieței pentru ziua următoare cu zona de ofertare SEM care funcționeză izolat. Această soluție a fost testată cu succes în cursul lunii septembrie, se remarcă în informarea publicată pe site-ul OPCOM.

Prin cuplarea piețelor angro de energie electrică din diferite regiuni pe baza unui algoritm comun, luând în considerare simultan congestiile de transport transfrontalier, SDAC alocă în cel mai eficient mod o capacitate transfrontalieră redusă de transport, maximizând astfel bunăstarea socială. Scopul SDAC este de a crea o piață unică pan-europeană transfrontalieră de energie electrică pentru ziua următoare. O piață pentru ziua următoare integrată crește eficiența globală a tranzacționării prin promovarea concurenței efective, creșterea lichidităților și facilitarea utilizării mai eficiente a resurselor de producție în întreaga Europă.

Pentru informații suplimentare privind SDAC, participanții la piața energiei pot consulta:

http://www.nemo-committee.eu/sdac https://www.entsoe.eu/network_codes/cacm/implementation/sadc/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *