OPCOM, „Operator al pieței de energie electrică desemnat”

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic OPCOM, „Operator al pieței de energie electrică desemnat”

OPCOM este „operator al pieței de energie electrică desemnat” (OPEED), conform Regulamentului (UE) 2015/1222, începând din 14.12.2015

opcom_operatorul_pietei_de_energie_electrica_din_Romania

OPCOM anunță, printr-un comunicat, desemnarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei în calitate de „operator al pieței de energie electrică desemnat” (OPEED) să îndeplinească sarcini referitoare la cuplarea piețelor pentru ziua următoare și a piețelor intrazilnice. Desemnarea s-a realizat prin Decizia nr. 2515/14.12.2015 a Președintelui ANRE, în conformitate cu prevederile Regulamentului 2015/1222, pentru o perioadă inițială de patru (4) ani.

Regulamentul (UE) nr. 2015/1222 de stabilire a unor linii directoare privind alocarea capacităților și gestionarea congestiilor reprezintă un act normativ european cu relevanță majoră în ceea ce privește implementarea mecanismelor pieței unice europene de energie electrică conform modelului țintă al acesteia, stabilind un cadru european pentru cuplarea piețelor de energie electrică pentru orizonturile ziua următoare și intrazilnic transfrontalier.

Desemnarea OPCOM în calitate de OPEED reprezintă o recunoaștere a performanței și capacității deținută de acesta în vederea îndeplinirii sarcinilor specifice cuplării piețelor în contextul integrării europene a piețelor de energie, corespunzător nivelului de exigență și bunelor practici europene, dar atrage și responsabilități complexe, la care OPCOM s-a angajat încă de la momentul participării în cadrul cooperării 4M MC și pe care le va continua cu aceeași determinare și în proiectele europene în desfășurare, susțin reprezentanții OPCOM.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *