OPCOM: Din 11 februarie, energia se va tranzacționa la 15 minute pe piața intraday culpată, pe granița România-Ungaria

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic OPCOM: Din 11 februarie, energia se va tranzacționa la 15 minute pe piața intraday culpată, pe granița România-Ungaria

Produsul transfrontalier de 15 minute va fi lansat în tranzacționare continuă intrazilnică pe granița Romania-Ungaria în cadrul SIDC, în cooperare cu părțile maghiare MAVIR și HUPX, anunță Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale – OPCOM, apreciind efortul depus și de Transelectrica în acest proces, precum și sprijinul sprijinul participanților la piață și al părților responsabile cu echilibrarea.

Începând cu ziua de livrare 11 februarie 2021, produsul de 15 minute va fi disponibil pe granița RO-HU în cadrul SIDC (Cuplarea unică a piețelor intrazilnice), ceea ce va duce la creșterea oportunităților pentru participanții la piață de a-și ajusta pozițiile comerciale pe piața intrazilnică mai aproape de livrarea fizică, sporind în acest fel beneficiile tranzacționării energiei electrice și reducând costurile acestora cu dezechilibrele în cazul abaterilor de la program, potrivit OPCOM.

Din data de 19 noiembrie 2019, pe granița RO-HU a fost disponibil exclusiv produsul transfrontalier de 60 de minute. Se preconizează că noua granularitate de timp de 15 minute disponibilă pe piața intrazilnică va facilita formarea unor semnale de preț îmbunătățite atât producătorilor de energie electrică, cât și furnizorilor, ceea ce va conduce la un proces de tranzacționare și la programe de funcționare eficiente. Ora de închidere a porții, cu 60 de minute înaintea fiecărui sfert de oră, devine astfel mai apropiată de livrarea fizică, permițând părților să ia în considerare prognoza actualizată de producție și consum.

Potrivit OPCOM, intervalul de decontare de 15 minute va conduce la o flexibilitate sporită a sistemului, reducând astfel comenzile de dispecer transmise pentru a gestiona dezechilibrele în timp real între cerere și ofertă.

Informații tehnice suplimentare despre procesul de lansare vor fi publicate în curând de către OPCOM.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *