OPCOM: Proiectul Interim Coupling va fi lansat în aprilie 202, Va facilita Cuplarea Unică a Piețelor pentru Ziua Următoare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic OPCOM: Proiectul Interim Coupling va fi lansat în aprilie 202, Va facilita Cuplarea Unică a Piețelor pentru Ziua Următoare

DG ENER consideră o implementare secvențială a proiectelor Interim Coupling și CORE Flow Based Market Coupling (Core FB MC) ca fiind cea mai bună cale de urmat, întrucât proiectul Interim Coupling va facilita Cuplarea Unică a Piețelor pentru Ziua Următoare și în special extinderea geografică către toate frontierele relevante ale UE conform cerințelor Regulamentului CACM în cel mai scurt timp posibil, comunică OPCOM participanților la piața energiei.

Potrivit DG ENER, Proiectul Interim Coupling va aduce, de asemenea, câștiguri de bunăstare participanților la piață. Mai mult, va aduce valoare adăugată prin asigurarea faptului că țările din Europa Centrală și de Est nu vor rămâne izolate, chiar dacă ar apărea alte întârzieri în implementarea CORE FB. În plus, va permite compararea rezultatelor testării cuplării bazată pe fluxuri cu datele din producție ale funcționării cuplate pe bază de NTC în timpul rulării paralele externe a proiectului CORE FB MC.

Având în vedere îndrumarea primită, data de lansare a proiectului Interim Coupling este preconizată în prezent pentru luna aprilie 2021, anunță OPCOM în baza Îndrumării Comisiei Europene privind continuarea Proiectului DE-AT-PL-4M MC (Interim Coupling).

Următorii pași ai proiectului Interim Coupling se vor concentra în principal pe actualizarea foii detaliate de parcurs a proiectului, finalizarea punctelor rămase deschise și testarea internă a soluției (planificată în prezent la începutul anului 2021), precum și testele cu părți externe.

La data de 22.09.2020, autoritățile naționale de reglementare din Austria, Germania, Polonia și țările 4M Market Coupling (4M MC), și anume Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia, au primit de la Comisia Europeană (DG ENER) îndrumare pentru Operatorii Piețelor de Energie Electrică Desemnați (OPEED) și Operatorii de Transport și de Sistem (OTS) care participă la Proiectul DE-AT-PL-4M MC (cunoscut și sub denumirea de “Interim Coupling Project” sau „ICP”) care stabilește prioritizarea implementării soluţiei ICP în timp util. Această îndrumare a fost solicitată de autoritățile naționale de reglementare respective după câteva luni de discuții, deoarece în primul trimestru al anului 2020 au fost identificate de către mai multe părți implicate în proiect blocaje în procesul de implementare locală. Aceste blocaje se datorează interdependențelor dintre proiectele aflate în paralel în desfășurare, cum ar fi CORE FB MC, Allegro, NorNed, Polish MNA, rezultând într-o întârziere a activităților de implementare a Interim Coupling, se precizează în anunțul OPCOM.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *