OPCOM: PZU, un an de funcționare cu succes în regim cuplat

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic OPCOM: PZU, un an de funcționare cu succes în regim cuplat

Cuplarea piețelor CZ-SK-HU-RO, realizată prin integrarea piețelor de energie electrica pentru ziua următoare din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Romania, a fost lansată cu succes pe 19 noiembrie 2014. La un an de la lansare, reprezentanții OPCOM afirmă că obiectivul de cuplare a piețelor de energie electrică pentru ziua următoare cu Ungaria, Cehia și Slovacia a fost atins cu succes și la termenele stabilite.

automated-trading

Potrivit datelor OPCOM, cantitatea tranzacționată pe PZU în orizontul de timp 20.11.2014 – 19.11.2015 a fost de 22,7 TWh, în creștere cu 6,4% fațăde perioada 20.11.2013-19.11.2014. Numărul mediu al participanților care au activat pe platforma PZU a crescut la 209, reprezentând o creștere de 37% . Prețul mediu la care s-au stabilit tranzacțiile în primul an de funcționare în regim cuplat a piețelor pentru ziua următoare a fost de 162,90 lei/MWh (36,68 EUR/MWh), iar valoarea energiei electrice tranzacționate s-a ridicat la 3.807,7 mil. lei (857,13 mil. Euro).

Un obiectiv european primordial este realizarea urgentă a unei piețe interne a energiei pe deplin funcțională și interconectată pentru îndeplinirea obiectivelor de menținere a securității aprovizionării cu energie, de creșere a competitivității și de asigurare a faptului că toți consumatorii pot achiziționa energie la prețuri accesibile, se precizează în comunicatul OPCOM.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.