OPCOM: Regiunea sud-est europeană este pe deplin integrată în Cuplarea unică a pieţelor pentru ziua următoare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic OPCOM: Regiunea sud-est europeană este pe deplin integrată în Cuplarea unică a pieţelor pentru ziua următoare

* Astăzi, pentru prima dată, capacitatea transfrontaliera dintre România și Bulgaria a fost alocată implicit prin algoritmul Euphemia

Odată cu includerea graniţei RO-BG, o buclă geografică a fost închisă, iar regiunea sud-est europeană este acum pe deplin integrată în Cuplarea unică a pieţelor pentru ziua următoare, precizează OPCOM.

Aceasta marchează încă o etapă importantă în procesul de integrare a piețelor europene pentru ziua următoare de energie electrică.

Operațiunile de cuplare aferente granitei RO-BG în SDAC au fost lansate astăzi, miercuri, 27 octombrie 2021, cu prima zi de livrare 28 octombrie 2021. Astăzi, pentru prima dată, capacitatea transfrontaliera dintre România și Bulgaria a fost alocată implicit prin algoritmul Euphemia, anunță OPCOM.

Implementarea cuplarii prin pret permite determinarea simultană a prețurilor energiei electrice și a fluxurilor transfrontaliere în întreaga regiune. Utilizarea eficientă a sistemului energetic și a infrastructurilor transfrontaliere, determinată de o coordonare mai puternică între piețele de energie, urmărește să maximizeze bunăstarea socială în beneficiul tuturor participanților la piață.

Integrarea granitei dintre zonele de ofertare Bulgaria si România în SDAC marchează încă o etapă importantă în finalizarea modelului țintă european. În plus față de linia de înaltă tensiune în curent continuu dintre Grecia și Italia, piețele pentru ziua următoare din Grecia și Bulgaria sunt acum conectate și la nord, prin interconexiunea RO-BG, în SDAC.

Potrivit reprezntanților OPCOM, această cuplare de succes a fost rezultatul colaborării strânse dintre partile bulgare și române, OPEED și OTS, respectiv IBEX, OPCOM, ESO și Transelectrica, impreuna cu autoritatile nationale de reglementare respective.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *