OPCOM și BRM își diversifică produsele. Fac echipă cu BCR. Operatorii economici pot tranzacționa, zilnic, pe Piețele pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale

Publicat pe Categorii Esential, Info Bursier, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential OPCOM și BRM își diversifică produsele. Fac echipă cu BCR. Operatorii economici pot tranzacționa, zilnic, pe Piețele pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale
  • Bursa Română de Mărfuri anunță implementarea platformei Gaz Day-ahead destinată pieței SPOT, îndeplinind rolul de contraparte centrală
  • Informare ANRE: Tanzacționarea pe PZU-GN OPCOM va fi operațională din data de 31 iulie pentru ziua următoare de livrare, respectiv 1 august. Citește și: OPCOM: Piața pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale, funcțională

Bursa Română de Mărfuri – BRM anunță implementarea platformei Gaz Day-ahead destinată pieței SPOT, îndeplinind rolul de contraparte centrală și utilizând ca bancă de cont central Banca Comerciala Română, prin mecanismul de debitare direct și garantare de plăți.

OPCOM a ales aceeași bancă de cont central – BCR, comunicând săptâmâna trecută finalizarea testelor privind funcționarea interconectată a sistemului de tranzacționare al Pieței pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale cu derularea operațiunilor financiare specific.

În conformitate cu Ordinul ANRE nr. 105/06.06.2018 cu referire la Regulile generale privind piețele centralizate de gaze naturale și potrivit avizului nr. 14/04.04.2018, privind “Procedura de tranzacționare pe piețele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Română de Mărfuri S.A. în conditiile utilizării unei Case de clearing în calitate de contraparte centrala”, BRM a aprobat în Consiliul de Administrație decizia de îndeplinire a atribuțiilor aferente rolului de contraparte centrală și a notificat în consecință ANRE cu privire la finalizarea procedurilor, se precizează într-un comunicat transmis de BRM.

Procedura de tranzacționare pe piața SPOT, utilizând pentru interconectare interfața de comunicare deja existent și complet funcțională cu Transgaz, a fost prezentată de către specialiștii BRM în cadrul sedinței desfășurate în data de 25.07.2018, la care au participat reprezentanții Operatorului de Sistem, Transgaz, în prezenta ANRE.

Testele desfășurate împreună cu banca de cont central – BCR și cu Transgaz, conform prevederilor protocolului semnat în data de 25.07.2018, se vor efectua în perioada imediat urmatoare, iar etapa de testare desfășurată împreuna cu membrii afiliați BRM, programată ulterior, va garanta asigurarea funcționării în condiții optime a sistemului de tranzacționare pe piața SPOT de gaze naturale, precizează BRM.

Tranzacționarea pe piața SPOT BRM de gaze naturale se va efectua conform procedurilor în vigoare, cu o frecvență zilnică, în intervalul orar 10:00-15:00. Noua piață SPOT BRM, care oferă servicii de contraparte, va permite operatorilor economici să-și dezvolte portofoliile de gaze naturale într-o piață funcțională, adaptată nevoilor curente și menită să asigure derularea eficientă și sustenabilă a contractelor la termen.

În vederea asigurării unei funcționalități optime și a transparenței mecanismului de tranzacționare, participanții interesați să tranzacționeze pe piața “SPOT cu servicii de contraparte BRM” sunt invitați să consulte fluxul operațiunilor pe pagina web a Bursei Romane de Mărfuri, <http://www.brm.ro> www.brm.ro, la secțiunea “Tranzacții SPOT cu servicii de contraparte BRM”.

Și pe noua piață a OPCOM, sesiunile de tranzacționare vor fi organizate în fiecare zi calendaristică, în intervalul 10:00 – 15:00 cu asumarea de către OPCOM a rolului de contraparte. Operatorii economici interesați în participarea pe Piața pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale sunt invitați să consulte informațiile publicate pe site-ul OPCOM cu privire la funcționarea acestei piețe în paginile ”Tranzacționare – Produse/ Piața pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale/Înregistrare, Convenție, Proceduri, Regulamente”1) și respectiv ”Tranzacționare – Produse/ Decontare”2). 1)https://www.opcom.ro/tranzactii_produse/tranzactii_produse.php?lang=ro&id=262 2)https://www.opcom.ro/tranzactii_produse/tranzactii_produse.php?lang=ro&id=9

Potrivit OPCOM, noua piață permite ajustarea portofoliilor de tranzacții ale participanților la piață și diminuarea și/sau eliminarea situațiilor de dezechilibru ale utilizatorilor rețelei datorate situațiilor efective existente în piață și în derularea angajamentelor contractuale la termen.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *