Operațiunea „contorizarea inteligentă” se mai amână 2 luni. ANRE și distribuitorii, discuții despre dreptul consumatorului de a refuza instalarea unui contor în incinta proprie

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Operațiunea „contorizarea inteligentă” se mai amână 2 luni. ANRE și distribuitorii, discuții despre dreptul consumatorului de a refuza instalarea unui contor în incinta proprie
  • Operatorii de distribuție vor colecta date relevante din experiența internațională privind sistemele de măsurare inteligentă a energiei electrice

Contoarele inteligente dau în continuare bătăi de cap reprezentanților Autorității Naționale în domeniul Energiei – ANRE și operatorilor de distribuție, care nu au căzut la pace în privința unor aspecte complexe legate de introducerea acestora. Dreptul consumatorului de a refuza instalarea unui contor inteligent în incinta proprie; nivelul costului unitar de referință al investiției, stabilit de ANRE pentru inițierea procesului de implementare pe scară largă a SMI; condiționarea recunoașterii investițiilor în SMI în funcție de realizarea indicatorilor de performanță sunt doar câteva din subiectele aflate în dezbatere și care au determinat amânarea unei decizii de către ANRE.

Pe baza analizei cost-beneficiu și a propunerilor operatorilor de distribuţie concesionari, Autoritatea urma să aprobe până la finele lunii aprilie condițiile cadru pentru întocmirea planului national și a calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice în România. Se mai întârzie 2 luni cu aprobarea, până la data de 30 iunie 2017, pentru a se da ocazia operatorilor de distribuție să vină cu argumente  în susținerea  punctelor de vederelor de vedere și pentru a colecta date relevante din experiența internațională, potrivit unei note a ANRE.

Proiectul de Ordin privind implementarea la nivel național a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice și stabilirea calendarului de implementare a fost transmis în consultare publică la data de 10 martie 2017, pentru o perioadă de 30 de zile. În notă se precizează că ANRE a solicitat observații și propuneri de la opt producători de echipamente de tip ”smart meter”.

Printre subiectele complexe, cu implicații de tip tehnic, economic și administrative, s-au mai dezbătut în cadrul întâlnirilor dintre reprezentanții ANRE și a distribuitorilor concesionari următoarele:

  • reducerea graduală, în procent de scădere aplicat anual, a costului unitar de investiție;
  • indicatorii de perfomanță pentru SMI: rata de succes a transmiterii datelor și rata de succes a facturării pe date reale de consum;
  • limitările privind valoarea investițiilor SMI în total program anual de investiții;
  • ținta finală de implementare de 100% în anul 2026;
  • înlocuirea contoarelor cu valabilitate metrologică expirată;
  • valoarea rămasă neamortizată a contoarelor înlocuite înainte de expirarea duratei de amortizare- interoperabilitatea;
  • prelungirea termenului pentru aprobarea ordinului ANRE.

Pe parcursul întâlnirilor, distribuitorii au ridicat obiecții, care însă nu au fost susținute de calcule care să le justifice. Aceștia au comunicat reprezentanților ANRE că pot furniza date relevante din experiența țărilor în care acționează companiile multinaționale din care aceștia fac parte. În acest sens, patru operatori de distribuție au transmis la ANRE solicitări privind continuarea discuțiilor și necesitatea a încă unei etape de consultări, potrivit informării Autorității.

Până în 2020, 30% dintre consumatorii de energie electrică  vor avea instalate contoare inteligente, urmând ca până în anul 2026, toți utilizatorii să beneficieze de acestea. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat calendarul de implementare a contorizării inteligente a energiei electrice la nivel naţional.

Planul național de implementare a Sistemului de Măsurare Inteligentă – SMI se derulează în două etape, până în 2026. Până în anul 2020, în fiecare zonă de concesiune a serviciului de distribuție a energiei electrice se vor instala contoare inteligente pentru cel puțin 30% din numărul total de consumatori, se menționează în ordinul ANRE. Implementarea contorizării inteligente în sectorul energiei electrice are potențialul de a fi o investiție profitabilă datorită beneficiilor provenind din reducerea pierderilor din rețea și reducerea costurilor de exploatare, în anumite condiții și considerente, potrivit studiului de fezabilitate pentru acest proiect, realizat de firma de consultanță AT Kerney.

Distribuitorii sunt obligați să informeze consumatorii despre beneficiile sistemelor inteligente de măsurare, precum și despre planul și calendarul de implementare a acestora. ANRE va recunoaște costul investițiilor în tarifele pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, dacă sunt respectate anumite prevederi.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *