Ordin al ministrului Mediului: Termenele din programele/proiectele finanțate din Fondul de mediu, suspendate pe perioada situației de urgență

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ, Mediu
Prima Pagina Actual Flux energetic Ordin al ministrului Mediului: Termenele din programele/proiectele finanțate din Fondul de mediu, suspendate pe perioada situației de urgență
  • AFM și solicitanții și/sau beneficiarii pot continua activitățile necesare desfășurării programelor/proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu aflate în derulare
  • PATRES și Greenpeace România s-au adresat ministerului sesizând că proiectele pot fi puse în aplicare de către beneficiari cu mare dificultate în contextul dat

Toate termenele prevăzute în programele/proiectele finanțate din Fondul pentru mediu aflate în derulare sau în cadrul contractelor de finanțare nerambursabilă aferente se suspendă pe perioada situației de urgență. Decizia a fost luată prin Ordin al Ministrului mediului, apelor și pădurilor, care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit articolului 6, “Pe perioada situației de urgență declarate prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, toate termenele prevăzute în programele/proiectele finanțate din Fondul pentru mediu aflate în derulare sau în cadrul contractelor de finanțare nerambursabilă încheiate sau viitoare, aferente respectivelor programe/proiecte, inclusiv cele pentru care au fost emise documente la data prezentului ordin, cu excepția perioadelor de desfășurare a sesiunilor de finanțare, se suspendă”.

Sursă foto: EFdeN

Termenele prevăzute încep să curgă în 30 de zile de la data încetării situației de urgență pe teritoriul României.

Administrația Fondului pentru Mediu – AFM și solicitanții și/sau beneficiarii programelor/proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu aflate în derulare la data prezentului ordin pot continua activitățile necesare desfășurării programelor/proiectelor, prevede ordinul ministrului mediului nr. 934.

Totodată, se precizează că transmiterea documentelor/informațiilor în cadrul programelor/proiectelor se realizează exclusiv prin intermediul poștei electronice/poștei și/sau serviciilor de curierat, cu respectarea condițiilor impuse de ghidurile de finanțare specifice referitoare la forma și conținutul documentelor.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES și Greenpeace România s-au adresat pe această temă Ministerului Mediului.

Într-un comunicat, PATRES a apreciat efortul Administrației Fondului pentru Mediu – AFM pentru deblocarea Programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice, atrăgând atenția că proiectele pot fi puse în aplicare de către beneficiari cu mare dificultate în contextul Situației de Urgență! PATRES  a sesizat: Ne confruntăm cu următoarea situație și cerem modificarea reglementărilor. După publicarea dosarelor de către AFM, încep să curgă o serie de termene legale ce țin de punerea imediată în aplicare a proiectelor, termene ce trebuiesc respectate. Astfel, în contextul dat, când autoritățile recomandă insistent să stăm acasă, zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic, să depună adrese către primării (pentru care este necesar număr de înregistrare), să solicite și să ridice ATR de la operatorii de distribuție.

În contextul dat, PATRES a solicitat ANRE ca depunerea documentației pentru ATR să se realizeze on-line. Digitalizarea este soluția! Totodată, a propus prelungirea termenului de obtinere și depunere ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum și prelungirea termenului de finalizare a construcției de la 8 luni la 12 luni.

Decizia Ministerului Mediului de suspendare a termenelor pe perioada stării de urgență vine în întâmpinarea solicitanților și/sau beneficiarilor programelor/proiectelor finanțate din Fondul pentru mediu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Ordin al ministrului Mediului: Termenele din programele/proiectele finanțate din Fondul de mediu, suspendate pe perioada situației de urgență”

  1. Buna ziua,
    Va rog sa precizati daca si termenul de 5(cinci) zile lucratoare de la publicarea pe site a listei cu cererile respinse la finantare in cadrul Programului ,,Casa verde- fotovoltaice,, se suspenda pe perioada starii de urgenta.
    Va multumesc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *