OUG 114, pe repede înainte în Parlament. Comisiile din Senat transmit avizele pe bandă rulantă. Săptămâna viitoare, ordonanța va intra în dezbatere la Comisiile din Camera Deputaților. ANRE dă zor să finalizeze reglementările secundare

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential OUG 114, pe repede înainte în Parlament. Comisiile din Senat transmit avizele pe bandă rulantă. Săptămâna viitoare, ordonanța va intra în dezbatere la Comisiile din Camera Deputaților. ANRE dă zor să finalizeze reglementările secundare
  • Se dorește ca ordonanța să fie adoptată în Parlament până la 1 martie;
  • La Comisia pentru energie s-a eliminat o virgulă din textul care denatura sensul unei dispoziții. Conform art 22 din OUG 114, “în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienții casnici furnizarea de energie electrică se realizează în condiții reglementate, de către ANRE”. Se înțelege astfel că ANRE furnizează energie consumatorilor casnici în condiții reglementate! Virgula a fost scoasă, la propunerea senatorului Antal Lorant.

OUG 114 a ajuns la Parlament, pentru a fi dezbătută în procedură de urgență. În timp ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE mai are de lucru la reglementările secundare, Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare a trecut de mai multe comisii senatoriale și intră azi în dezbatere la Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a Senatului.

Termenul de adoptare tacită este stabilit la 30 de zile. Se dorește ca ordonanța să fie adoptată în Parlament până la data de 01.03.2019.

Înregistrată la Senat pentru dezbatere la finele lunii decembrie a anului trecut, actul normativ a fost prezentat în Biroul permanent pe 5 februarie.  Șase Comisii au dat deja aviz favorabil:  Comisia pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală, Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale (cu amendamente), Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Comisia pentru muncă, familie şi protective, Comisia pentru sănătate publică. Comisia pentru mediu a transmis aviz negativ. Alte nouă Comisii sunt așteptate să transmită avizul pe OUG 114. De notat că termenul prevăzut pentru Comisii din Senat să transmită avizele a fost 12 februarie. Excepție face Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, care trebuie să transmită raportul astăzi, 19 februarie, potrivit documentului  referitor la derularea procedurii legislative.

La Comisia pentru energie s-a eliminat o virgulă din textul care denatura sensul unei dispoziții. Conform art 22 din OUG 114, “în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienții casnici furnizarea de energie electrică se realizează în condiții reglementate, de către ANRE”. Se înțelege astfel că ANRE furnizează energie consumatorilor casnici în condiții reglementate! Virgula a fost scoasă, la propunerea senatorului Antal Lorant.

“Se dorește ca OUG 114 să intre în dezbatere în Comisiile din  Camera Deputaților săptămâna viitoare. Operatorii economicii, asociațiile de profil au posibilitatea, mai ales la ședințele Comisiei de industrii și servicii, să vină cu amendamente sau aleșii poporului să preia din solicitările ce vin din mediul de afaceri și să le prezinte pentru a fi dezbătute. Mai există o posibilitate, cât de mică, să mai reglăm câteva aspecte, dar nu ne facem speranțe foarte mari”, ne-au spus reprezentanți ai asociațiilor din energie.

OUG 114 trebuie respinsă în Parlament!, susține Virgil Popescu, Vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, care a anunțat că PNL cere trecerea în procedură de urgență a legii de respingere a Ordonanței 114 în Parlament. “Totodată, vom transmite Guvernului faptul că mai multe prevederile din actuala Ordonanță 114 nu respectă Tratatul Uniunii Europene și alte reglementări la nivel european. Sesizarea va include și punctele de vedere a tuturor asociațiilor patronale, a tuturor organizațiilor companiilor care activează în domeniile care au fost acordate de OUG 114. Și nu în ultimul rând PNL va transmite Comisiei Europene un material care va include toate aceste considerații. OUG 114, așa zisa ordonanță a lăcomiei, trebuie respinsă în Parlament!!” , a afirmat Virgil Popescu.

Și Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat PNL este categoric pentru abrogarea OUG 114, în integralitatea ei. Reprezentanții patronatelor, asociaţiilor și ai companiilor din energie s-au întâlnit cu liberalii, la Palatul Paralamentului, să discute despre efectele noilor reglementări asupra sectorului energetic.

Preşedintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat săptămâna trecută că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu prim-ministrul Viorica Dăncilă despre taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie a reieşit că aceasta este excesivă şi este posibil să se renunţe la ea. Ministrul Finanțelor, spune însă că şeful Senatului s-a grăbit când a anunţat anularea taxei aplicate companiilor din energie. Iar Premierul Viorica Dăncilă a declarat că o decizie în privinţa modificării OUG 114 va fi luată după ce va avea discuţii cu toţi miniştrii. Aceasta a negat că i-ar fi spus liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că se va renunţa la taxa de 2% pe cifra de afaceri în energie, scrie News.ro.

Între timp, ANRE dă zor cu reglementările secundare. Ieri, la sediul Autorității, a avut loc o nouă întâlnire cu operatorii din energie pentru discutarea propunerilor și observațiilor primite la Metodologia privind calculul și stabilirea contribuției bănești anuale. Cei prezenți și-au prezentat observațiile, au venit cu propuneri, specialiștii ANRE le-au notat, însă din ședința de ieri s-a desprins concluzia că proiectul de ordin – varianta a doua – satisface și urmează să fie aprobat în Comitetul de reglementare, ne-au spus surse autorizate. Concluzia: Nu se elimină taxa de 2% din cifra de afaceri, sunt doar declarații ale politicienilor!

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *