Pachetul verii în energie al CE: reorganizarea pieței europene, noi beneficii pentru consumatori, schema de comercializare certificate de emisii – revizuită

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Legislativ, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Pachetul verii în energie al CE: reorganizarea pieței europene, noi beneficii pentru consumatori, schema de comercializare certificate de emisii – revizuită

comisia-europeana
În noua strategie privind uniunea energetică, consumatorii sunt plasați în centrul pieței europene a energiei. Comisia Europeană a prezentat un nou pachet de propuneri vizând furnizarea de noi beneficii pentru consumatorii de energie, lansarea unei reorganizări a pieței europene de energie electrică, actualizarea sistemului de etichetare referitoare la eficiența energetică și revizuirea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, se precizează într-un comunicat al CE.

Pachetul este un pas important spre punerea în aplicare a strategiei privind uniunea energetică, cu o politică privind schimbările climatice orientată spre viitor, el fiind lansat ca una dintre prioritățile politice ale Comisiei Juncker în februarie 2015.

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu uniunea energetică, a declarat:”În cadrul strategiei privind uniunea energetică, ne-am luat angajamentul de a consolida poziția consumatorilor europeni, de a crea o piață energetică unică și funcțională, de a pune eficiența energetică pe primul loc și de a deveni numărul unu în domeniul surselor regenerabile de energie. Acum, la cinci luni de la adoptarea strategiei privind uniunea energetică, pachetul din această vară demonstrează hotărârea noastră de a decarboniza economia noastră și de a oferi consumatorilor un rol central în tranziția energetică a Europei. Acest pachet marchează nu numai noi beneficii pentru consumatori, ci şi noi beneficii pentru întregul sistem energetic al Europei”.

La rândul său, Miguel Arias Cañete, comisarul UE pentru politici climatice și energie, a afirmat: „Faptele sunt mai elocvente decât cuvintele. Astăzi facem un pas decisiv spre consacrarea în legislație a obiectivului UE de reducere a emisiilor cu cel puțin 40 % până în 2030. Mesajul meu către partenerii noștri la nivel mondial înainte de Conferința de la Paris privind schimbările climatice: UE îșirespectă angajamentele internaționale. Și mesajul meu către investitori, operatori economici și industrie: investiți în energia
nepoluantă; aceasta se va menține și va continua să se dezvolte. Prin aceste propuneri, Europa este din nou deschizătoare dedrumuri și conduce tranziția globală către o societate cu emisii reduse de carbon.”

Se pregătește o nouă organizare a pieței energetice. UE să devină liderul mondial în domeniul energiei din surse regenerabile

Strategia privind uniunea energetică este concepută cu scopul de a contribui la îndeplinirea obiectivelor noastre privind clima și energia pentru 2030 și de a ne asigura că Uniunea Europeană devine liderul mondial în domeniul energiei din surse regenerabile. Atingerea acestor obiective va necesita o transformare fundamentală a sistemului de energie electrică al Europei, inclusiv reorganizarea pieței europene de energie electrică, se menționează în comunicatul CE.

Va fi demarată o consultare publică privind modul în care ar trebui să fie reorganizată piața energiei electrice pentru a răspunde așteptărilor consumatorilor, pentru a furniza beneficii reale de pe urma noii tehnologii, pentru a facilita investițiile, în special în ceea ce privește generarea de energie din surse regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon, și pentru a recunoaște interdependența statelor membre ale UE în ceea ce privește securitatea energetică.

Astfel, s-ar obține beneficii maxime de pe urma concurenței transfrontaliere, s-ar permite generarea descentralizată de energie electrică, inclusiv pentru consumul propriu, și s-ar sprijini apariția unor societăți de servicii energetice inovatoare, susțin reprezentanții Comisiei Europene.

Consolidarea poziției consumatorilor de energie

Recunoscând faptul că cetățenii trebuie să se afle în centrul uniunii energetice, Comisia Europeană a prezentat o comunicare privind furnizarea de noi beneficii pentru consumatorii de energie, pe baza unei strategii structurate pe trei piloni, și anume:
– sprijin pentru consumatori să economisească bani și energie printr-o mai bună informare;
– oferirea unei game mai largi de opțiuni în ceea ce privește participarea la piețele energetice
– menținerea celui mai ridicat nivel de protecție a consumatorilor.

Totodată, consumatorii trebuie să se afle pe o poziție la fel de bine consolidată și să devină la fel de bine informați ca vânzătorii și cumpărătorii de pe piețele angro, prin norme de facturare și de publicitate mai clare, prin instrumente de comparare a prețurilor
demne de încredere și prin mobilizarea marii lor puteri de negociere cu ajutorul unor scheme colective (cum ar fi migrarea colectivă la un alt furnizor și cooperativele energetice).

În cele din urmă, consumatorii trebuie să aibă libertatea de a-și produce și de a-și consuma energia în condiții echitabile pentru a economisi bani, pentru a proteja mediul și pentru a asigura securitatea aprovizionării, potrivit comunicatului CE.

Se revine la etichetă unică energetică de la A la G pentru produse

Comisia propune revenirea la scara inițială a etichetei energetice de la A la G, mai simplă și bine înțeleasă de către consumatori. Revizuirea propusă de Comisie a Directivei privind etichetarea energetică garantează coerența și continuitatea și se asigură că
consumatorii sunt în măsură să facă alegeri mai bine informate, care îi vor ajuta să economisească energie și bani.

Schema europeană de comercializare a certificatelor de emisii, revizuită

Comisia Europeană a revizuit schema de comercializare a certificatelor de emisii pentru a se asigura că rămâne cea mai eficientă și cea mai rentabilă modalitate de reducere a emisiilor în deceniul următor, se afirmă în comunicatul CE.

Aceasta este o primă etapă legislative spre punerea în aplicare a angajamentului UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40 % pe plan intern până în 2030.
Comisia propune ca veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii să fie utilizate de statele membre pentru finanțarea unor acțiuni menite să ajute țările terțe să se
adapteze la efectele schimbărilor climatice.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) constituie instrumentul principal al Europei pentru abordarea schimbărilor climatice și plasarea UE pe calea spre o economie cu emisii reduse de carbon. Propunerea de astăzi trimite un semnal puternic comunității internaționale în perspectiva reuniunii la nivel înalt de la Paris privind schimbările climatice. Aceasta vine într-un moment critic, când alți actori importanți, cum ar fi G7 și China, și-au arătat, de asemenea, angajamentul ferm, se precizează în comunicatul CE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *