Primăriile pot depune, începând cu 10 aprilie, dosarele în vederea obţinerii finanţării pentru instalarea de sisteme fotovoltaice în gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie. Pentru fiecare casă fără curent, statul dă 25.000 de lei.
Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat pentru prima dată organizarea sesiunii de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, în perioada 10 aprilie 2019 – 10 iulie 2019, se precizează într-un comunicat de presă al AFM.
Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele situate la cel puţin de 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali. Statul asigură astfel alimentarea cu energie electrică a caselor unde lucrările de racordare sunt extrem de scumpe și nu se justifică economic. Obiectul programului îl reprezintă finanţarea achiziţionării şi instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante, potrivit AFM.
Pentru anul 2019, suma alocată de Fondul pentru Mediu pentru acest program este de 230 milioane de lei. Finanţarea nerambursabilă, acordată de Administrație, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului, completează comunicatul.