Parlamentarii se conformează cererii Președintelui Iohannis și reexaminează modificările la Legea energiei. Votul final, în max. 2 luni

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Parlamentarii se conformează cererii Președintelui Iohannis și reexaminează modificările la Legea energiei. Votul final, în max. 2 luni

La cererea expresă  a Președintelui Klaus Iohannis, parlamentarii reiau discuțiile la Legea pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, modificările aduse și aprobate atât de senatori, cât și de deputați urmând să fie reexaminate. Legea a intrat deja pe ordinea de zi a Comisiei economice, industrii și servicii din Senat. Se vor respecta procedurile parlamentare, legea va fi reanalizată și de alte comisii de specialitate din Senat și apoi din Camera Deputaților,  prezentată Birourilor Permanente  și, în final, spre aprobare Plenului Parlamentului.

parlament-211x140Dacă procedura legislativă s-a derulat, inițial, pe parcursul a 8 luni, parlamentarii intenționează acum să finalizeze și să aprobe noua lege în maxim două luni. Apreciem că în maxim două luni legea va primi, din nou, votul final, ne-au spus reprezentanți ai comisiilor parlamentare de specialitate.

Cerere de reexaminare a Președintelui României a fost înregistrată la Senat în data de 25 iulie, însă parlamentarii au intrat în vacanță. Pentru participanții la piață, asociațiile de profil există din nou posibilitatea să-și promoveze propunerile de modificare a legii energiei (cu precizarea că se vor  analiza doar modificările și completările aprobate în prima sesiune paralmentară), unii dintre ei cu speranța că vor avea sorți de izbândă de această dată, alții cu temerea că vor pierde ce s-a câștigat în prima fază.

Urmare a mai multor sesizări venite din piața energiei, preşedintele Klaus Iohannis  a decis să întoarcă Legea pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 la Parlament, solicitând să fie reanalizată. În cererea de reexaminare, se precizează că “unele dintre prevederile legii menționate sunt neclare și, prin aceasta, pot genera o serie de consecințe cu un potențial efect negativ în domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare”.

De notat că Guvernul a transmis un punct de vedere în care se notează că nu susține adoptarea propunerii legislative. Parlamentarii însă au aprobat, pe repede înainte, modificările la Legea energiei, înainte de vacanță, fără să fie preocupați și de aplicarea acestora. Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a sesizat că în noua lege  nu se prevede elaborarea de reglementări secundare privind aplicarea lor.

Potrivit reprezentanților Consiliului  Concurenţei, unele prevederi ale noii legi nu sunt suficient de clar formulate şi pot da naştere unor interpretări divergente.„….În ceea ce priveşte dispoziţiile art. 29 alin. (3) privind posibilitatea producătorilor de energie electrică de a încheia contracte bilaterale, cu scopul de a obţine un mix energetic, în vederea realizării unor oferte comune, dorim să atragem atenţia asupra faptului că textul de lege adoptat nu este suficient de clar formulat şi poate da naştere unor interpretări divergente”, susțin reprezentanții Consiliului Concurenței. Se poate interpreta astfel că producătorii de energie electrică pot încheia contracte bilaterale p pieţele centralizate, dar şi prin negociere directă.

Președintele Consiliului Concurenței consideră că posibilitatea care se acordă producătorilor de energie de a încheia contracte între ei, prin modificarea adusă legii, “poate genera din nou abuzuri, în contexul în care istoria ne-a arătat că nu putem avea încredere în comportamentul lor”. În opinia sa, „trebuie să continue să existe anumite restricţii în activitatea producătorilor, cel puţin pentru o perioadă de timp”.

De cealaltă parte, deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a afirmat că noua lege nu conferă un avantaj producătorilor pe bază de cărbune, ci corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuşi aceştia până acum.

La rândul lor reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) au precizat, într-un comunicat,  că aplicarea acestui act normativ poate aduce grave prejudicii participanţilor la piaţă, prin crearea premiselor unor interpretări şi aplicări abuzive ori eronate. Ca urmare, AFEER apropus ca Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 123/2012 să fie reexaminată în Parlament, cu luarea în considerare a opiniilor exprimate de participanţii la piaţă la momentul supunerii spre dezbatere publică a proiectului de lege. AFEER solicită ca modificările la Legea 123/2012 să se facă în acord cu reglementările din majoritatea statelor europene, în mod echitabil, în vederea asigurării unei competiții corecte, cu reintroducerea posibilității tuturor participanților la piață, nu doar a producătorilor, de a încheia contracte bilaterale negociate direct.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.