Parlamentul a abandonat numirile a 3 șefi la ANRE. Se schimbă întreaga conducere din octombrie 2017. Havrileț și Calotă vor să rămână pe poziții

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Parlamentul a abandonat numirile a 3 șefi la ANRE. Se schimbă întreaga conducere din octombrie 2017. Havrileț și Calotă vor să rămână pe poziții

Emil Calotă, Vicepreședinte ANRE:“Sper ca Parlamentul, la momentul când va gândi formula de nou mandat pentru conducerea ANRE, să asigure o echipă completă, cunoscută cu cel puțin 3 luni înainte de luna octombrie 2017. Că va fi Havrileț cu mine sau nu, continuitatea instituției primează”

Pentru Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE urmează un an important. Instituția va avea o nouă conducere în 2017 și va fi mult de lucru, se fac deja pregătiri pentru intrarea în cea de-a patra perioadă de reglementare ce presupune reconsiderarea multor metodologii funcționale în prezent. Mandatele președintelui Niculae Havrileț și vicepreședintelui Emil Calotă expiră în octombrie 2017, la fel și pentru doi membri din Comitetul de Reglementare. De un an și jumătate, la ANRE se lucrează în formulă restrânsă, numirile celui de-al doilea vicepreședinte și a doi membri în Comitet fiind blocate/abandonte în Parlament, după multele audieri și demersuri nereușite din partea aleșilor poporului.

Se va relua votul în Plenul Parlamentului pentru propunerile Comisiilor de specialitate: pentru vicepreședinte ANRE – Rodin Traicu, Mihai Albulescu și Florin Claudiu Roman – membri în Comitetul de Reglementare al ANRE? Se pare că este un subiect care nu preocupă în acest moment pe parlamentari, timpul trece și, probabil, se vor mobiliza anul viitor când trebuie să numească întreaga conducere a Autorității… Surse parlamentare spun că „numirile celor 3 șefi la ANRE au fost abandonate în Parlament, candidații aleși nu mai sunt doriți de partide și se discută despre numirea întregii conduceri în toamna anului viitor”. Între timp, șefii de la ANRE să se descurce în echipă restrânsă că au dovedit că se poate, este mesajul aleșilor poporului.

L-am întrebat pe Vicepreședintele Emil Calotă, dacă este interesat să candideze din nou la șefia ANRE. “Experiența de o viață în a conduce instituții mi-a arătat, de-a lungul timpului, că este foarte important pentru a face performanță să ai continuitate în activitate. Este important mai ales pentru instituție. Într-un prim mandat nu se pot atinge toate obiectivele dorite, din motive ce trec dincolo de capacitatea și propria determinare. În principiu, dl. Havrileț și cu mine am dori să continuăm cu atât mai mult cu cât perioada care urmează este mai dificilă pentru ANRE. Vom finaliza perioada a treia de reglementare, vrem să reconsiderăm multe dintre metodologiile care au fost funcționale pe durata a trei perioade de reglementare. Trebuie să pregătim perioada 4 și 5 de reglementare, să asigurăm stabilitate timp de cel puțin10 ani. Asigurarea continuității instituționale este condiție  sine-qua-non ca activitatea de reglementare în România să devină mai performantă, făcând abstracție de persoane”, ne-a declarat Emil Calotă.

Avem mult de lucru la ANRE, a spus Calotă. Sectorul energetic va fi supus multor provocări: liberalizarea sectorului de gaze, implementarea Codului rețelei, eficiență energetică, investiții în rețele care sunt vitale pentru România, dezvoltarea elementelor de tip SMART, gradul de absorbție al regenerabilelor etc.

“Sper ca Parlamentul, la momentul când va gândi formula de nou mandat pentru conducerea ANRE, să asigure o echipă completă, cunoscută cu cel puțin 3 luni înainte de luna octombrie 2017. Că va fi Havrileț cu mine sau nu, continuitatea instituției primează”, a precizat Emil Calotă.

ANRE are un Program multianual de reglementări, întocmit pentru anii 2016, 2017 și 2018. În procesul de elaborare a celor 79 de reglementări, ANRE urmărește aplicarea celor mai bune practici europene în domeniu, adaptate la specificul național, în cadrul unui proces consultativ obligatoriu la nivelul transparenței decizionale, se precizează într-un comunicat al Autorității.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.