Parteneriat BRM cu Grupul Bursei Elene de Energie și Bursa Poloneză de Energie

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic Parteneriat BRM cu Grupul Bursei Elene de Energie și Bursa Poloneză de Energie

Directorul executiv al Grupului Bursei Elene de Energie, profesorul George Ioannou, președintele Bursei Poloneze de Energie (TGE), Piotr Zawistowski și președintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice, au semnat un memorandum de înțelegere miercuri, 23 iunie 2021, comunică BRM.

Acest memorandum simbolizează disponibilitatea comună de a promova o cooperare fructuoasă și pe termen lung în beneficiul reciproc al tuturor celor trei organizații. Acesta creează un cadru pentru ca părțile să evalueze oportunitățile în domeniul schimburilor de energie (gaze naturale și energie electrică) și să identifice domeniile de lucru practic pentru îmbunătățirea și crearea de noi servicii pentru participanții la piață.

Având în vedere interesul și evoluțiile viitoare ale piețelor gazelor din Europa și, în special, din Europa de Est și de Sud-Est, memorandumul stabilește un set de obiective și deschide calea către eforturi și demersuri combinate care vor adăuga valoare mediului de pe piață, precizează reprezentanții BRM.

La semnarea memorandumului, profesorul George Ioannou a declarat că acest memorandum este expresia unui spirit de cooperare de lungă durată între cele trei părți și o foaie de parcurs care va fi dezvoltată cu acțiuni suplimentare care vor promova soluții inovatoare și durabile.

Piotr Zawistowski a menționat că acest memorandum va începe cooperarea între trei piețe diferite, din nordul spre sudul CEE și SEE, ceea ce, în opinia sa, va contribui la sporirea valorii piețelor de electricitate și gaze din această parte a continentului.

Purice Gabriel și-a exprimat convingerea cu privire la această cooperare și consideră că ideile și soluțiile promovate vor facilita cu succes utilizarea resurselor regionale într-un mod mai eficient.

În același timp, inițiativa reprezintă un model atractiv la care ar fi interesați să adere și alți actori regionali din Europa Centrală și de Est.

Bursa Poloneză de Energie este bursa de mărfuri licențiată din Polonia care operează în temeiul Legii privind bursele de mărfuri. TGE gestionează o piață reglementată și o facilitate de tranzacționare organizată în conformitate cu Directiva MiFID II. TGE este, de asemenea, operator al pieței de energie electrică desemnat (OPEED) în Polonia. TGE desfășoară activități pentru organizarea și desfășurarea tranzacțiilor de schimb pe piețele de energie electrică, gaze naturale, drepturi de proprietate și certificate de emisii de CO2.

EnExGroup este format din Hellenic Energy Exchange SA și EnEx Clearing House S.A. HEnEx a fost desemnat de către autoritatea de reglementare greacă (Autoritatea de Reglementare pentru Energie – RAE) ca singurul operator al pieței de energie electrică desemnat (OPEED) în Grecia pentru operarea Pieței pentru ziua următoare și a Pieței intrazilnice și operează și Piața Financiară a Energiei, în calitate de operator de piață a pieței instrumentelor derivate de energie.

EnExClear este o filială a HEnEx, responsabilă pentru compensarea și decontarea tranzacțiilor încheiate pe piețele pentru ziua următoare și piețele intrazilnice, precum și pentru compensarea și decontarea pozițiilor pe piața de echilibrare. HEnEx va opera în curând o platformă de tranzacționare a gazelor naturale (NG), asumându-și rolul de OPT (Operator al platformei de tranzacționare) în conformitate cu UE 312/2014. EnExClear va fi responsabilă pentru compensarea și decontarea tranzacțiilor încheiate în Platforma de tranzacționare NG.

BRM este o bursa de marfuri ce efectueaza activitati de organizare și desfășurare a tranzacțiilor pe piața gazelor naturale din România. BRM operează Piața de echilibrare în numele OTS din România (Transgaz S.A.), încheind tranzacții de compensare pentru Piața SPOT, Forward și recent, Piața Futures din România, prin departamentul său BRM CCP. BRM este o bursă de mărfuri în funcțiune, înființată în anul 1992, cu o activitate comercială în creștere în domeniul mărfurilor și o gamă diversificată de produse dezvoltate pe piața energiei (gaze naturale, energie electrică și produse petroliere, precum și produse agricole, cereale și Certificate de emisii de CO2).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *