VIDEO Niculae Havrileț, Președinte ANRE: Investițiile de dimensiuni mari, care se recuperează din tarife, nu ar mai trebui susținute

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential VIDEO Niculae Havrileț, Președinte ANRE: Investițiile de dimensiuni mari, care se recuperează din tarife, nu ar mai trebui susținute
  • Soluțiile de producere și distribuție a energiei electrice evoluează, argumentează șeful ANRE

Viitorul energiei în România depinde și de investițiile care vor fi făcute de companiile de profil. Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a vorbit, la Conferința InvesTenergy, despre investițiile realizate companiile de producere și distribuție, cele care se bucură de statutul de monopol natural. Recuperarea acestor investiții este susținută de lege, prin diferite tarife (bonusul de cogenerare, certificatele verzi) și prin procentul de 7,7% aplicat la valoarea capitalului investit. Dacă aceste două tipuri de investiții au un risc de recuperare scăzut, o a treia categorie de investiții, cele care se recuperează din piață, au un risc mult mai ridicat.

Dl Havrile Conf InvesTenergy

Astfel, companiile cu cel mai mare apetit de investiții sunt cele care au garanția că își vor recupera banii investiți, din tarife. Exemplele vizează în primul rând companiile de stat: Transgaz a anunțat un plan de investiții pe 10 ani, de 1,5 miliarde euro, investiție care se recuperează direct de la consumatori. Transelectrica are în plan investitii de 1 miliard de euro în următorii ani. Electrica a solicitat la ANRE aprobarea unor investiții de  1 miliard euro pe următorii 5 ani. În acest ultim caz ANRE a spus că nu este fezabil, pentru că iarna (adică pe durata a șase luni din an) nu se pot face lucrări.

Reglementatorul sugerează că, din moment ce soluțiile de producere și distribuție a energiei electrice evoluează, astfel de investiții de dimensiuni mari, care se recuperează din tarife, nu ar mai trebui susținute.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *