PATRES sesisează: AFM a deblocat Programul pentru prosumatori, însă proiectele nu pot fi puse în aplicare în contextul Situației de Urgență! Zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic, să depună adrese către primării, să solicite și să ridice ATR de la distribuitori

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential PATRES sesisează: AFM a deblocat Programul pentru prosumatori, însă proiectele nu pot fi puse în aplicare în contextul Situației de Urgență! Zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic, să depună adrese către primării, să solicite și să ridice ATR de la distribuitori
  • Organizația patronală vine cu soluții: depunerea documentației pentru ATR să se realizeze on-line. Digitalizarea este soluția! Să se prelungească termenul de obtinere și depunere ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum și termenul de finalizare a construcției de la 8 luni la 12 luni

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES apreciază efortul Administrației Fondului pentru Mediu – AFM pentru deblocarea Programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice, însă atrage atenția că proiectele pot fi puse în aplicare de către beneficiari cu mare dificultate în contextul Situației de Urgență!

PATRES sesisează, printr-un comunicat: Ne confruntăm cu următoarea situație și cerem modificarea reglementărilor. După publicarea dosarelor de către AFM, încep să curgă o serie de termene legale ce țin de punerea imediată în aplicare a proiectelor, termene ce trebuiesc respectate. Astfel, în contextul dat, când autoritățile recomandă insistent să stăm acasă, zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic, să depună adrese către primării (pentru care este necesar număr de înregistrare), să solicite și să ridice ATR de la operatorii de distribuție.

În contextul dat, PATRES a solicitat ANRE ca depunerea documentației pentru ATR să se realizeze on-line. Digitalizarea este soluția! Totodată, propune prelungirea termenului de obtinere și depunere ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum și prelungirea termenului de finalizare a construcției de la 8 luni la 12 luni

Vă prezentăm integral Comunicatul transmis de PATRES:

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România apreciază efortul depus de echipa Administrației Fondului pentru Mediu în ce privește deblocarea și continuarea Programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice.

Ieri, 23 martie 2020, AFM a publicat  o prima listă, cu peste 5.317 de dosare acceptate din peste 7.600 de dosare evaluate în cadrul Programului, urmând ca până la finalul lunii aprilie să se finalizeze evaluarea tuturor celor 26.000 de dosare depuse (conform asigurărilor oferite de reprezentanții instituției). Este cu atât mai mult de apreciat  faptul că, pe fondul situației de criză, generată de restricțiile impuse de pandemia COVID 19, specialiștii AFM reușesc să ducă la bun sfârșit procesul de evaluare și să deblocheze astfel un program mult așteptat de românii care doresc să devină prosumatori.

Lucrurile nu sunt, din păcate, atât de simple și PATRES își face datoria să semnaleze o serie de probleme/impedimente în punerea în aplicare a proiectelor de către beneficiari în contextul Situației de Urgență în care se află România, instituită la nivel național datorită pandemiei COVID 19.

Organizația noastră s-a adresat Domnului Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor,  Domnului Mihail-Dan Dojană, Președinte Administrația Fondului pentru Mediu, precum și Domnului Dumitru Chiriță, Președinte ANRE pentru a semnala următoarea situație, ce impune luarea de măsuri urgente.

Conform reglementărilor în vigoare, după publicarea dosarelor de către AFM, încep să curgă o serie de termene legale ce țin de punerea imediată în aplicare a proiectelor, termene ce trebuiesc respectate. Astfel, în contextul dat, când autoritățile recomandă insistent să stăm acasă, zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic,, să depună adrese către primării (pentru care este necesar număr de înregistrare), să solicite și să ridice ATR de la operatorii de distribuție. Persoanele fizice trebuie să depună personal documentația pentru ATR, având posibilitatea să delege pe altcineva doar prin procură notarială, care implică aceeași prezență fizică. Totodată, pentru a putea elabora cererile de ATR și a define soluția tehnică, proiectanții vor trebui să se deplaseze la domiciliul beneficiarului.

Toate acestea nu sunt posibil de realizat în actuala Situație de urgență!

Un alt aspect care ne îngrijorează este că, pe fondul închiderii temporare a fabricilor, vor fi mari probleme în aprovizionarea cu module și invertoare în următoarea perioadă.

În adresele transmise la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ANRE și AFM, PATRES propune prelungirea termenului de obtinere și depunere ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum și prelungirea termenului de finalizare a construcției de la 8 luni la 12 luni. Este cât se poate de evident că trebuie să așteptăm cu toții să depășim cu bine această situație de criză și să continuăm ulterior să punem în aplicare Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice.

Se impune, așadar, și aceasta este solicitarea PATRES, modificarea de urgență a Ordinului Ministrului Mediului nr. 1287/2018. Totodată, Organizația noastră propune modificarea de urgență a Ordinului ANRE nr. 59/2013 (cu modificările și completările din Ordinele ANRE nr. 63/2014, 111/2018 și 15/2019) pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, în sensul că  persoanele fizice care depun documentația pentru ATR să poată delega o terță parte doar prin declaratie simplă, nu neapărat notarială. Iar depunerea documentelor la operatorul de distribuție să se poată realiza online, prin intermediul e-mailului.

“PATRES a susținut, în permanență, dreptul consumatorilor casnici de a produce energie. Apreciem și salutăm mobilizarea specialiștilor AFM în deblocarea Programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice. Ne bazăm, în continuare, pe reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, care să acționeze, prin luarea de măsuri urgente, menite să asigure o aplicabilitate corectă și funcțională a proiectelor în situația dată de urgență în care se află România. Atragem atenția autorităților că, mai mult ca oricând, este necesară digitalizarea instituțiilor publice”, precizează Dl Viorel Lefter, Președinte PATRES.

Organizația PATRES a sprijinit în permanență dezvoltarea prosumatorilor în România, venind cu propuneri concrete și cu expertiză de specialitate atât pentru legislația primară, cât și secundară.

PATRES își exprimă speranța că vom avea și în România această categorie aparte de consumatori/producători, lucru care să ducă la efecte de multiplicare în economia natională și, de asemenea, să ajute România în demersurile de atingere a cotelor obligatorii de energie din surse regenerabile pentru anul 2020, respectiv 2030.

Despre PATRES

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componență 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de Euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “PATRES sesisează: AFM a deblocat Programul pentru prosumatori, însă proiectele nu pot fi puse în aplicare în contextul Situației de Urgență! Zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic, să depună adrese către primării, să solicite și să ridice ATR de la distribuitori”

  1. Bună ziua
    Sunt persoană fizică beneficiar al programului casa verde-AFM,din luna iulie ma zbat să depun cererea pentru ATR,online si nici astăzi 22 sept 2020 nu am reușit.Site ul enel da orice,numai link ul pe care trebuie să încarc cererea nu e nicăieri!
    Încarc cererea pe un link după care ma dirijează către altul….si uite asa se joacă cu mine din iulie..
    Probabil special sa pierd finanțarea!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *