PATRES și alte asociații de profil cer modificarea OUG 114 în Parlament: Beneficiarii de prețuri reglementate la energie și gaze ar trebui să fie doar clienții vulnerabili afectați de sărăcie energetică, nu toți consumatorii casnici

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ PATRES și alte asociații de profil cer modificarea OUG 114 în Parlament: Beneficiarii de prețuri reglementate la energie și gaze ar trebui să fie doar clienții vulnerabili afectați de sărăcie energetică, nu toți consumatorii casnici

  • Comisia pentru buget, finanţe reia astăzi dezbaterile în vederea adoptării unui raport la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 114/2018

Senatorii Comisiei pentru buget, finanţe reiau astăzi dezbaterile în vederea adoptării unui raport la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare. Vor fi analizate, împreună cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, amendamentele formulate la ordonanţă. Se dorește ca proiectul de lege să treacă de Senat până la 1 martie și să intre săptămână viitoare în dezbatere la comisiile din Camera Deputaților.

Citește și: https://www.investenergy.ro/oug-114-pe-repede-inainte-parlament-comisiile-din-senat-transmit-avizele-pe-banda-rulanta-saptamana-viitoare-ordonanta-va-intra-dezbatere-la-comisiile-din-camera-deputatilor-anre-da-zor-sa/

“Beneficiarii de prețuri reglementate la energie electrică și gaze naturale ar trebui să fie doar clienții vulnerabili afectați de sărăcie energetică, nu toți consumatorii casnici”. Aceasta este solicitarea mai multor asociații de profil, adresată atât autorităților, cât și parlamentarilor.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România s-a adresat senatorilor Comisiei de buget, finanțe cu propunerea de reanalizare a articolului 61 din OUG 14 în sensul că beneficiarii de prețuri reglementate la energie electrică, cât și la gaze naturale, să fie doar clienții casnici vulnerabili afectați de sărăcia energetică nicidecum toți consumatorii casnici, ne-a declarat Viorel Lefter, președinte PATRES. Solicitarea este fundamentată în baza Directivei pentru Energie, parte a pachetului  „Clean energy for all Europeans”, care specifică că beneficiarii de prețuri reglementate la energie vor fi doar clienții vulnerabili sau afectați de sărăcia energetică.

Reglementarea prețului energiei pentru consumatorul casnic pentru o perioadă de trei ani va avea efecte dezastruoase în piața de furnizare a energiei și asupra prețului energiei pentru consumatorii industriali, apreciază PATRES, atragând atenția că decizia Guvernului va conduce la reacţii dure din partea Comisiei Europene.

Măsura de plafonare a preţului gazelor de producţie internă ar fi trebuit să-i vizeze doar pe consumatorii vulnerabili, iar, în lipsa identificării acestora până în prezent, să se refere doar la cantităţile de gaze destinate populaţiei, nu la întreaga producţie internă, au subliniat și reprezentanții Romgaz.

PATRES propune Comisiei senatoriale și eliminarea art. 2 alin. (31)  din OUG nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRE. Președintele organizației patronale a precizat: „O creștere de 20 de ori a contribuției către ANRE, de la 0,1% la 2%, alături de alte schimbări legislative operate începând cu anul 2013 în detrimentul sectorului nostru, și care au condus la pierderi financiare cuprinse între 1,5 -2 miliarde RON/an în perioada 2014-2017, vor avea ca efect intrarea în faliment a peste 25% dintre producători de energie din surse regenerabile. Industria energiei regenerabile nu dispune de mijloacele financiare să suporte acestă majorare, pentru care nu există nici o fundamentare economică, ce va genera excedente financiare mari deoarece nu există posibilitatea justificării costurilor în acord cu activitațile  desfașurate de ANRE.”

În adresa transmisă Comisiei pentru buget, finanțe, PATRES mai subliniază că, în lipsa unei analize de impact elaborată la nivel de sistem energetic împreună cu toți factorii implicați, prevederile OUG 114/2018 vor conduce la disfunctionalități majore ale pieței energiei.

Sub presiunea enormă provocată de creșterea poverii taxării, producătorii de energie din surse regenerabile vor să se adreseze Comisiei Europene, luând în calcul posibilitatea inițierii de demersuri legale împotriva prevederilor neconstituționale ale art. 2 din OUG nr. 114/2018.

Alături de PATRES, și alte asociații de profil cer senatorilor revizuirea Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG nr. 114/2018 prin prisma acceptării argumentelor aduse. Reprezentanții operatorilor din energie solicită atenția parlamentarilor asupra efectelor OUG 114 pe termen scurt, dar și pe mediu și lung, respectiv: realocarea companiilor în care ponderea cheltuielilor cu energia este semnificativă în costul final și creșterea prețului energiei pentru consumatorul casnic după anul 2022.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *