PCCB-flex, la dispoziția operatorilor din energie. Ordinul ANRE ce aprobă Regulamentul, publicat în Monitorul Oficial

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic PCCB-flex, la dispoziția operatorilor din energie. Ordinul ANRE ce aprobă Regulamentul, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul președintelui ANRE nr. 64 pentru aprobarea Regulamentului privind modalitatea de încheiere a contractelor bilaterale de energie electrică prin licitație extinsă și utilizarea produselor care să asigure flexibilitatea tranzacționării a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 272 din 1 aprilie 2020.

Prin implementarea modalității de încheiere a contractelor bilaterale de energie electrică prin licitație extinsă și utilizarea produselor care să asigure flexibilitatea tranzacționării se urmărește asigurarea unui cadru de tranzacționare eficient și transparent pe piața concurențială de energie electrică și acces nediscriminatoriu al participanților la piață, se precizează în Regulament.

Necesitatea elaborării PCCB-flex a rezultat în urma revizuirii cadrului de reglementare privind tranzacţionarea pe Piaţa centralizată a contractelor bilaterale, având în vedere situaţiile semnalate cu privire la comportamentul comercial al unor participanţi la piaţă. Luând în considerare acestea, s-a luat decizia creării și punerii la dispoziția participanților a unei modalități de tranzacționare cu un grad sporit de flexibilitate, care să răspundă necesităților de tranzacționare a acestora, în condițiile respectării principiului nediscriminării, caracterului public, centralizat și nediscriminatoriu prevăzut în Lege, au precizat reprezentanții ANRE.

În Regulament, este definit agregatorul ca fiind participantul la piață implicat în agregare care îndeplinește funcția definită la art. 2 pct. 43 din Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică.

Un participant la piață poate încheia tranzacții cu energie electrică pe PCCB-LE-flex în mod individual sau agregat. Conform art 10 din Regulament, agregarea participanților la piață se realizează separat pentru activitatea de producție, respectiv pentru consum. În cazul participării agregate, agregatorul este participantul care tranzacționează energia electrică și căruia îi revin integral toate responsabilitățile și drepturile prevăzute în convenția de participare la PCCB-LE-flex.

Conform Ordinului ANRE, Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM“ va actualiza și publica, pe pagina proprie de internet, cu respectarea prevederilor regulamentului, contractul-cadru, procedurile și convențiile utilizate în vederea funcționării pieței centralizate a contractelor bilaterale de energie electrică prin licitație extinsă, în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, în scopul utilizării acestora pentru funcționarea pieței centralizate a contractelor bilaterale de energie electrică prin licitație extinsă și utilizarea produselor care să asigure flexibilitatea tranzacționării.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *